ANWB test met voertuigen op CNG-gas

03 dec 2014 - -
Auto gas

De ANWB Wegenwacht heeft één van haar 25 lepelvoertuigen vervangen door een lepelwagen op CNG-gas. Het nieuwe gevaarte is beduidend stiller, schoner en goedkoper dan vergelijkbare lepelvoertuigen die op diesel rijden. Het voertuig dat in en rond Utrecht zal worden ingezet is hierdoor zeer geschikt voor het werk in dichtbevolkte stedelijke gebieden.


Ten opzichte van lepelvoertuigen met dieselmotoren maakt het voertuig 50% tot 75% minder geluid. Ook de geringe roet- en N0x uitstoot geeft lage milieubelasting.


De Wegenwacht verwacht dat de nieuwe aanwinst in gebruik kostenneutraal of goedkoper dan de diesel zal uitkomen. Weliswaar zijn de brandstofkosten lager, maar de aanschafprijs van het voertuig is zoveel hoger dat zij niet na vijf maar na zes jaar weer kan worden vervangen.

Dit nieuwe voertuig is een Iveco, type Eurocargo ML 120 EL 20 /P CNG met een zescilinder motor van 200 pk.

Het rijden op aardgas (CNG, compressed natural gas) is in opkomst. CNG is rond Utrecht in ruime mate verkrijgbaar.

Lepelvoertuigen worden ingezet als een auto snel moet worden verplaatst. Bijvoorbeeld van een gevaarlijke plek of om langere files te voorkomen. De chauffeur lepelt de pechauto als het ware aan de voorkant op en rijdt er dan zo mee weg. Het voertuig biedt voldoende ruimte om ook de gestrande passagiers mee te nemen.