Auto advertenties met wegenbelastingvrij misleidend

20 jun 2013 - -
2e hands auto leasen

Een aantal automerken adverteert nog steeds met de aanprijzing ‘wegenbelastingvrij’. De ANWB is van mening dat die aanprijzing potentiële autokopers op het verkeerde been zet wanneer de einddatum van de Motorrijtuigenbelasting (MRB) , 1 januari 2014 niet wordt vermeld. Op die datum vervalt de vrijstelling voor bijna alle zuinige auto’s. De ANWB vindt het belangrijk dat autokopers hierover worden geïnformeerd.


De ANWB pleit er in een brief aan de RAI voor dat autofabrikanten, importeurs en dealers de consumenten, die de aanschaf van een nieuwe auto overwegen, goed en volledig informeren. De ANWB wijst haar leden onder andere over de grote financiële gevolgen van de nieuwe belastingmaatregel. Voorbeelden van automerken die adverteren met de aanprijzing ‘wegenbelastingvrij’:


Zo is de Fiat Panda – benzine – nu nog vrij van wegenbelasting. Vanaf 1-1-2014 betaalt de autobezitter tussen de 288 en 328 euro MRB per jaar, afhankelijk van provincie van registratie.

De Kia Rio – diesel – is nu nog vrij wegenbelasting. Vanaf 1-1-2014 betaalt de autobezitter tussen de 1.012 en 1.076 euro MRB per jaar, afhankelijk van provincie van registratie.

De Toyota Prius* – benzine – is nu nog wegenbelastingvrij. Vanaf 1-1-2014 betaalt de autobezitter tussen de 628 en 716 euro MRB, afhankelijk van provincie van registratie.

* met uitzondering van de “Prius plug in” die ook geheel 2014 en geheel 2015 nog wegenbelastingvrij is.