Autobanden krijgen milieulabel

26 nov 2009 - -

Vanaf 2012 zal iedereen die autobanden wil aanschaffen met een blik kunnen zien hoe milieuvriendelijk de banden zijn gekocht gaan worden. Het Europees Parlement heeft dit afgesproken, zodat vanaf november 2012 alle autobanden van zo’n milieulabel voorzien dienen te zijn. Op het etiket komen dan zaken te staan als brandstofverbruik, geluidsoverlast en de wegligging bij een nat wegdek.


Milieulabel banden

Milieulabel banden

Het milieulabel geeft aan hoe milieuvriendelijk de banden zijn, waarbij elke band verdeelt wordt in een bepaalde klasse. Zo staat klasse A voor erg milieuvriendelijk, waar de G-klasse staat voor de minst milieuvriendelijke banden. Met de maatregel hoopt de Europese Unie dat het energieverbruik in de EU kan afnemen, zodat in de toekomst de doelstelling om fors minder energie te gebruiken in de EU ook daadwerkelijk gehaald kan worden.


Een zuinige band levert een besparing op van 10% op het brandstofverbruik, hetgeen natuurlijk ook fijn is voor de portemonnee. De EU-lidstaten mogen enkel met subsidies de aankoop van banden met een milieulabel van A, B of C stimuleren.