Belastingdienst zit achter leaserijders aan

27 jun 2009 - -

De Belastingdienst zit achter leaserijders aan en heeft daarbij voor 2009 al een flink succes geboekt: zij heeft al € 7,5 miljoen aan naheffingsaanslagen opgelegd. Dit betreft dan leaserijders die hebben opgegeven dat ze de auto vrijwel alleen voor zakelijk gebruik hebben gebruikt, maar toch veel privé kilometers hebben gemaakt. De naheffingsaanslagen zijn een groot succes voor de fiscus en hebben zo sinds 2006 al voor bijna € 28 miljoen extra opbrengsten gezorgd.


Hoge boetes voor privé gebruik leaseauto

Wie zijn leaseauto gebruikt voor privé ritjes en hiermee meer dan 500 km aflegt in een jaar dient fiscale bijtelling te betalen. Alleen indien onder de grens van 500km wordt gebleven hoeft geen bijtelling betaald te worden. Een aantal zakelijke rijders probeert onder deze bijtelling uit te komen door op te geven dat zij onder de 500km grens blijven. Uit de nieuwe cijfers van de Belastingdienst blijkt dat hier echter hoge naheffingsaanslagen voor gegeven kunnen worden. In sommige gevallen was zelfs sprake van aanslagen van rond de 100.00 euro.


Geen bijtelling bij weinig privé gebruik

Op dit moment zijn er volgens de Belastingdienst ongeveer 250.000 leaserijders die hebben aangegeven dat zij minder dan 500km privé met de leaseauto rijden. Voor verschillende van deze leaserijders geldt echter dat zij dit ten onrechte hebben opgegeven en dat wel degelijk sprake is van een grote hoeveelheid privé kilometers met de auto van de zaak. In deze gevallen is de fiscus de laatste jaren zeer actief op zoek om naheffingsaanslagen op te leggen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse opsporingsmogelijkheden. Zo wordt gebruik gemaakt van flitsauto’s bij drukke verkeerswegen en bij evenementen.

Staatssecretaris De Jager van Financien geeft aan dat leaserijders op tijd wijzigingen moeten doorgeven en merkt op:

“We gaan extra medewerkers inzetten en de controles worden opgevoerd. Als iedereen zijn of haar deel betaalt, worden de lasten evenwichtig verdeeld en daar profiteert iedereen van!”