Wat zijn de beste winterbanden voor uw leaseauto?

22 sep 2016 - -

Met winterbanden rijdt u veiliger op de weg. Wat is echter de meest veilige winterband? Behalve winterbanden in twee populaire maten testte de ANWB dit keer ook 7 all seasonbanden. Daarvan is de Michelin CrossClimate de beste en is volgens de bond geschikt om het hele jaar door te gebruiken in Nederland. De band presteert onder zomerse omstandigheden als een goede zomerband en haalt ook onder winterse omstandigheden een voldoende. Dat blijkt uit de meest recente winterbandentest van de ANWB in samenwerking met haar Europese zusterclubs.


Het voordeel van all seasonbanden is dat automobilisten niet meer per seizoen van banden hoeven te wisselen. Tot nu was er in de tests geen all seasonband die in alle seizoenen meer dan voldoende scoorde. De Michelin CrossClimate band doet dat wel: in de zomer zit de Michelin CrossClimate echt op het niveau van een goede zomerband. De slijtage en het brandstofverbruik zijn zeer laag. Op nat wegdek presteert de band zowel bij warme, zomerse als in koude, winterse omstandigheden goed. Op sneeuw heeft de CrossClimate niet het niveau van een echte winterband, maar scoort de band wel voldoende.


Een andere aan te raden all seasonband is de Vredestein Quatrac 5. Deze band haalt niet het niveau van de Michelinband onder zomerse omstandigheden, maar scoort wel voldoende. Op sneeuw doet de band het iets beter. In een vlak land als Nederland, met zachte winters, zijn beide banden met drie sterren in de test, een veilig alternatief voor traditionele zomer – en winterbanden.

Vijf andere geteste all seasonbanden scoorden op onderdelen onvoldoende en worden daarom niet aangeraden. De ANWB adviseert leden die naar wintersportbestemmingen reizen wel voor winterbanden te kiezen. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber waardoor er bij lage temperaturen een goede grip op het wegdek is. Ook is het loopvlak van de winterband voorzien van inkepingen (lamellen) en dat zorgt voor goede grip op sneeuw. Winterbanden zijn in veel wintersportlanden verplicht. Zomerbanden worden hard en onelastisch als het kwik daalt. Vanaf april kunnen de winterbanden worden omgewisseld voor zomerbanden.

Winterbanden

Wie optimale prestaties in zomer én winter wil is het beste af met goede zomer- en winterbanden. Van de dertien geteste winterbanden in de bandenmaat 225/45 R 17 V haalde alleen de Dunlop Winter Sport 5 het oordeel ‘goed’ met vier sterren. Daarnaast scoorden tien banden drie sterren en twee banden twee sterren. In de bandenmaat 185/65 R 15 zijn 15 banden getest. De Goodyear Ultra Grip 9 en de Michelin Alpin A4 scoorden goed (vier sterren) en zijn zeer aan te raden. Twee banden kregen slechts twee sterren en zijn niet aan te raden.