Geen 0% leningen voor aanschaf auto

31 aug 2016 - -

Autofinanciers die zijn aangesloten bij de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) voeren per 1 september 2016 een wijziging door in de financieringsproducten die worden aangeboden aan consumenten. Per deze datum worden geen 0% leningen meer aangeboden aan consumenten. De wijziging is mede op verzoek van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) tot stand gekomen.


0% leningen

Bij autofinancieringen voor consumenten wordt regelmatig gebruik gemaakt van zogenaamde 0% leningen. De kosten die zijn verbonden aan de financiering van de auto vormen een belangrijk gedeelte van de totale automobiliteitskosten voor de consument. De lage rente kan eraan bijdragen dat de totale kosten voor de consument minder worden. Tegelijkertijd kan een financiering die wordt aangeboden met een rente van 0% het beeld oproepen dat aan de financiering geen verplichtingen zijn verbonden.


Duidelijkheid

De AFM heeft bij de VFN zorgen kenbaar gemaakt over dit beeld. “De geldverstrekker moet de consument goed informeren over de werkelijke kosten van een lening”, aldus Nicole Reijnen, woordvoerder van de AFM. “Aan geld lenen zijn verplichtingen verbonden. Een rentetarief van 0% sluit minder goed aan bij dit gegeven. Daarom is besloten om deze leningen vanaf 1 september 2016 niet meer aan te bieden met 0% rente”, stelt Bert Reitsma, secretaris van de VFN.

Importeurs en dealers kunnen nog steeds een bijdrage leveren aan het beperken van de rentelasten voor de consument in de vorm van een lagere rente. Een rente van 0% zal echter niet meer worden aangeboden. De aanpassing levert een verdere bijdrage aan het aanbod van verantwoorde financieringsproducten voor de consument. Met de AFM zal worden geƫvalueerd hoe de wijziging uitwerkt in de praktijk.