Als je jouw auto gebruikt voor de zakelijke kilometers binnen jouw onderneming, biedt een standaard autoverzekering mogelijk niet de bescherming die je nodig hebt. In dit geval ben je gebaat bij een zakelijke autoverzekering. Een standaard autoverzekering is in dat geval niet passend, aangezien deze enkel privé kilometers en woon-werkverkeer dekt.
Een zakelijke autoverzekering kan een breed scala aan toepassingen omvatten, zoals reizen tussen verschillende werklocaties, het bezoeken van klanten of het rondrijden van andere werknemers. Alles dat in feite namens het bedrijf is wordt gedekt me een zakelijke autoverzekering. Hoewel een zakelijke autoverzekering vaak hogere premies kent, moet je niet in de verleiding komen om het risico te lopen met een standaard autoverzekering met beperkte dekking. Mocht er iets gebeuren, dan keert de verzekeraar niets uit. Daarnaast kun je door slim te zakelijke autoverzekeringen te vergelijken alsnog een prima premie scoren.
Vergelijk offertes van zakelijke autoverzekeringen
Bij het opvragen van offertes voor een zakelijke autoverzekering zijn er een aantal standaard gegevens die elke verzekeraar nodig heeft. Zo willen verzekeraars graag de aard van je werkzaamheden kennen, de hoeveelheid tijd die je achter het stuur zit en hoeveel werkgerelateerde kilometers je waarschijnlijk gedurende een gemiddeld jaar zult afleggen met je auto. Heel veel komt wat dat betreft overeen met een normale autoverzekering, maar dan echt gefocust op je werkzaamheden.
Verschillende niveaus van dekking
Er zijn – net als bij een particuliere autoverzekering – verschillende niveaus van basisdekking: WA, WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Uit deze verschillende opties is het aan jou om te beslissen welk type het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Het belangrijkste onderscheid zit in wie de auto zal besturen. Er zijn een aantal vormen:
- Zakelijk gebruik door enkel jezelf – jij geeft daarbij aan dat jij zelf de belangrijkste/enige bestuurder bent. Vaak is er wel een optie om een echtgenoot/partner toe te voegen. Dit betreft dan enkel het rijden in relatie tot het bedrijf. Dit kan zowel bij jouw onderneming zijn alsook daarbuiten (bijvoorbeeld als je onderweg bent naar een klant.
- Zakelijk gebruik voor alle bestuurders. Hierbij heb je een dekking zoals hierboven, maar kunnen er meerdere bestuurders zijn dan alleen jijzelf. Handig als je de auto vaak uitleent aan een collega.
- Commercieel gebruik. Als je auto je werkplek is, is deze autoverzekering voor jou. Je brengt veel tijd op de weg door en dit wordt waarschijnlijk meegenomen in de premie. Daarmee ben je echter wel goed gedekt mocht er iets gebeuren.
Naast de drie hoofddekkingen is de verzekering ook uit te breiden met aanvullende dekkingen. Omdat het best lastig is om een keuze te maken is het belangrijk om goed de algemene voorwaarden te controleren en direct bij de verzekeraar te bevestigen dat jouw dekking goed aansluit bij wat je met de auto gaat doen.
Krijg de beste premie
Om de beste premie te krijgen moet je niet enkel letten op de prijs. Juist het totaal aan voorwaarden in combinatie met de prijs, zijn belangrijk. Vraag een aantal offertes op en bepaal daarmee welke verzekeraar de beste is voor jou. Ook kan het verstandig zijn om je te focussen op betrouwbare verzekeraars die goed bekend staan, zoals Allianz zakelijke autoverzekering.
Praat ook eens met mede ZZP’ers of ondernemers om te kijken bij welke verzekeraar zij zijn aangesloten. Soms kun je door vooraf te overleggen een nog beter passende offerte krijgen.
Verlaag de kosten zakelijke autoverzekering
Naast de verzekeraar is de premie sterk afhankelijk van de bestuurder. Wees daarom zuinig met je auto en laat anderen ook zuinig met de auto omgaan. Hierdoor blijft je premie laag en val je niet terug in het aantal schadevrije jaren. Ook geldt hoe duurder de auto, hoe duurder de autoverzekering. Let hierop bij de aankoop van je bedrijfswagen. Tot slot kan het soms helpen voor de premie om beveiligingsapparatuur te installeren zoals voertuiglocatie volgsystemen en een stuurslot.