Leaseauto’s met lage bijtelling nog steeds enorm in trek

12 mrt 2012 - -
financial lease overname

Zakelijke rijders moeten niet overhaast besluiten tot aanschaf van een leaseauto met lage bijtelling omdat de fiscale voorkeursregeling per 1 juli wordt aangescherpt.
Ook na 1 juli zijn er volgens LeasePlan Nederland nog volop mogelijkheden om fiscaal gunstig te leasen, mede omdat veel fabrikanten met nieuwe, nog zuinigere modellen zullen komen. De leasemaatschappij waarschuwt zakelijke automobilisten bovendien om in hun afweging alle kostenaspecten zorgvuldig mee te wegen. De leasemaatschappij ziet in aanloop naar het gewijzigde fiscale beleid per 1 juli een sterke stijging van het aantal aanvragen van auto’s met een gunstige bijtelling.


LeasePlan constateerde sinds de aankondiging van de fiscale maatregel al een stijgende vraag naar leaseauto’s met een lage bijtelling. De laatste weken loopt het aantal calculaties voor auto’s in de klasse van 14% en 20% bijtelling verder op, ten koste van auto’s in de klasse van 25% bijtelling. Dat toont aan dat veel zakelijke rijders op de valreep nog willen profiteren van de huidige fiscale voorkeursbehandeling.


Volgens marketingdirecteur Erik Staat van LeasePlan is het echter onverstandig om nu overhaast te besluiten tot aanschaf van een leaseauto enkel en alleen vanwege het veranderen van de bijtellingregeling. Volgens hem is de kans groot dat berijders niet de juiste afwegingen maken en voor een aantal jaren vastzitten aan kosten die achteraf lager hadden kunnen uitpakken. Staat: “Het bijtellingtarief is natuurlijk een belangrijke factor, maar het gaat om het totaalplaatje. Zakelijke rijders moeten een goede afweging maken, op basis van een deugdelijke berekening. 14% lijkt voordelig, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de aanschafprijs van de auto en het leasetarief. Soms kan het voordeliger zijn om een bestaand contract te verlengen of te wachten op de volgende release van een auto.”

Geen bijtelling bij ‘Auto van het Jaar’ Opel Ampera
De leasemaatschappij verwacht dat talloze autofabrikanten binnen afzienbare tijd zuinigere modellen op de markt zullen brengen. Een goed voorbeeld van een dergelijke nieuwe ontwikkeling is volgens Staat de nieuwe Opel Ampera die geen bijtelling heeft, volledig elektrisch kan rijden én over een actieradius van 500 kilometer beschikt. Staat: “Hoewel de aanstaande fiscale wijzigingen niet van toepassing zijn op deze auto, toont dit wel aan dat differentiatie in bijtelling werkt. Bij de Ampera kunnen zakelijke automobilisten nu al profiteren van 0% bijtelling, zonder in te leveren op de voordelen van een traditionele diesel- of benzineauto. Bovendien leveren wij deze auto, die onlangs nog is verkozen tot Auto van het Jaar, uit voorraad.”

Top 5 tips voor zakelijke rijders
Voor zakelijke rijders die koste wat kost nog willen profiteren van het huidige fiscale regime heeft Staat nog een aantal tips. “Eén: bestel de auto op tijd, dat wil zeggen vóór eind maart. De auto moet namelijk echt voor 1 juli geleverd en op naam gesteld zijn. En twee: vraag je dealer om een levergarantie bij bestelling.”

De LeasePlan Top 5 Bijtelling Tips:

  1. Maak altijd een afweging op basis van een deugdelijke en volledige berekening op basis van de aanschafprijs en leasetarief in combinatie met het bijtellingpercentage.
  2. Informeer in aanloop naar 1 juli naar de verwachte nieuwe modellen van autofabrikanten en houd het autonieuws goed in de gaten.
  3. Bestel vóór eind maart een nieuwe auto.
  4. Vraag je dealer om een levergarantie bij bestelling van de auto.
  5. Overweeg de mogelijkheid om een bestaand leasecontract te verlengen.