Meer keuze in winterbanden

26 sep 2017 - -

Er is een toenemende keuze uit winterbanden. Dat blijkt uit de laatste editie van de ANWB Winterbandentest. Het aantal banden dat de ANWB aanraadt is, in vergelijking met eerdere edities, toegenomen. Opvallend is dat het aantal banden met een vier sterrenwaardering in vergelijking met eerdere jaren is afgenomen. Slechts vier banden wisten vier sterren te behalen en scoorden hiermee goed. Daarnaast staan 26 banden die drie sterren kregen en een voldoende haalden.


Dit jaar testte de ANWB de bandenmaten 195/65 R 15 T en 215/65 R 16 H. De bandenmaat 195/65 R 15 T is één van de populairste bandenmaten en is past onder middenklassers als de Fiat 500L, Ford Focus en Volkswagen Golf. De maat 215/65 R 16 H is de meest verkochte SUV maat en is onder meer terug te vinden op de Nissan Qashqai, VW Tiguan en Opel Mokka. In totaal nam de ANWB 32 winterbanden onder de loep. Het beste uit de test kwamen de Continental WinterContact TS 860 in de bandenmaat 195/65 R 15 T en de Dunlop Winter Sport 5 in de bandenmaat 215/65 R 16 H.


Ook dit jaar waren er banden van mindere kwaliteit. De Nankang Snow SV-2 haalde slechts één ster en deze band raadt de ANWB af. Deze band scoorde slechter op winterse eigenschappen, dan sommige zomerbanden. De Semperit Master-Grip 2 haalde slechts twee sterren.

Alle banden zijn uitvoerig getest op alle mogelijke omstandigheden die op de weg voor kunnen komen, zoals onder droog en nat weer en sneeuw en ijs. Daarnaast wordt gekeken naar eigenschappen als geluid, verbruik, slijtvastheid en duurzaamheid en rijden op hoge snelheid.

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden bieden betere grip door een zachtere samenstelling van het rubber en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden.