Nieuwe auto’s steeds veiliger

13 dec 2017 - -

Moderne auto’s worden steeds veiliger. Dat blijkt uit de laatste serie botsproeven van Euro NCAP. In totaal werden vijftien voertuigen aan een botsproef onderworpen. Van de geteste voertuigen haalden de Hyundai KONA, de Kia Stinger, de nieuwe BMW 6 serie en de Jaguar F-PACE vijf sterren. De MG ZS crossover en de nieuwe Dacia Duster kregen drie sterren. Dat geldt ook voor de KIA Stonic, maar met het optionele veiligheidspakket, krijgt de auto vijf sterren.


De ANWB meent dat de verkeersveiligheid gebaat is door het uitvoeren van botsproeven.


Het afgelopen jaar zijn de eisen die Euro NCAP stelt aan auto’s op het gebied van veiligheid weer verder aangescherpt. Auto’s moeten nog beter presteren op de onderdelen veiligheid voor inzittenden, voetgangersveiligheid en veiligheidssystemen. Voorbeeld daarvan is een auto die een plotseling overstekende voetganger herkent en automatisch remt. Uit de huidige testresultaten blijkt dat autofabrikanten met nieuwe technologieën de veiligheid van nieuwe auto’s weer verder hebben weten te verbeteren, om zo ook aan de laatste veiligheidseisen te kunnen voldoen.

Auto’s die al langer op de markt zijn en qua veiligheidsinnovaties niet worden aangepast, kunnen niet meer voldoen aan de laatste eisen, blijkt uit de laatste reeks geteste auto’s. Alleen de Toyota Yaris wist nog vijf sterren te behalen. Onder de huidige testeisen halen de al langer beschikbare Alfa Romeo Giulietta, de Ford C-MAX en Grand C-MAX, de Opel Karl en de DS 3, allen drie sterren. De Toyota Aygo haalt ook drie sterren, maar met het optionele veiligheidspakket ter waarde van €375 behaalt de Aygo alsnog vier sterren. De Fiat Punto, al op de markt verkrijgbaar sinds 2005, is qua veiligheidsuitrusting inmiddels achterhaald. De auto krijgt, onder de huidige testeisen, nul sterren.

Euro NCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en haar Europese zusterclubs met de Nederlandse , Britse, Zweedse, Duitse en Franse overheid en de Europese consumentenorganisaties.