Parkeren met een vuile auto? Meer betalen

10 jul 2009 - -

Wie vanaf 2011 wil parkeren met een ‘vuile auto’ moet meer gaan betalen voor zijn of haar parkeerplaats. Minister Cramer van Milieu start vanaf 2011 een proef waarbij het parkeertarief wordt bepaald aan de hand van de mate van vervuiling die de auto produceert.


Met de proef wordt het voor zuinige auto’s goedkoper om te parkeren in de stad en voor relatief onzuinige auto’s duurder. De proef start in verschillende grote steden en is erop gericht om de luchtvervuiling te verminderen. Wie goedkoop wil parkeren in Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Leiden, Nijmegen, RotterdamĀ of Utrecht zal moeten zorgen dat hij een zuinige auto te parkeren heeft.


Hoe bepaalt gaat worden in welke mate een auto vervuilend is, is nog niet geheel duidelijk. De CO2 uitstoot die gebruikt wordt om de fiscale bijtelling te bepalen, is waarschijnlijk niet bepalend hiervoor. De CO2 uitstoot heeft namelijk geen verband met de luchtkwaliteit zelf. Cramer heeft aangegeven dat de ‘Euronorm’ mogelijk bepalend kan zijn om de mate van vervuiling te bepalen.

Wilt u op de hoogte blijven van alles omtrent (lease)auto’s en het milieu? Schrijf u dan in voor onze email nieuwsbrief!