Zuinige Leaseauto

Private Lease rijders beschermd?!

financial lease overname

Nu private leasen van personenauto’s bij steeds meer mensen in populariteit toeneemt, is het belangrijk dat private lease aanbieders correct omgaan met de private lease rijders. Het aantal aanbieders van private lease is gegroeid en tevens het aantal auto’s. Ten opzichte van 2014 zijn er in 2016 36.000 private lease auto’s op de weg, een verdubbeling.


De diverse aanbieders van private lease hebben allemaal hun eigen voorwaarden en regels waardoor het voor consumenten soms onduidelijk is. Om consumenten te beschermen is het Keurmerk Private Lease opgericht dat vanaf vandaag beloofd om zekerheid en veiligheid te bieden door middel van uniforme, duidelijke voorwaarden en zo te beschermen tegen te hoge maandlasten.


Door de groeiende behoefte aan mobiliteit kan private lease een prima oplossing bieden voor autorijders. Het aantal aanbieders en het aantal contractsvormen is echter enorm gegroeid. De meeste private leaseauto’s betreffen kleine auto’s waarmee minder dan 15.000 kilometer per jaar wordt gereden. Het gemiddelde maandbedrag voor private lease ligt in 67 procent van de gevallen tussen de € 200 en € 400. De meeste private lease rijders zijn bovendien tussen de 26 en 55 jaar oud.

Maandbedrag private lease

Door middel van private lease heeft een consument duidelijkheid en weet je vooraf waar je aan toe bent. Er is sprake van een vast maandbedrag en in principe geen onderhouds- en reparatiekosten meer. Hierdoor hoef je niet te sparen voor de vervanging van de auto of reparaties en weet je vooraf wat je gaat betalen. In tegenstelling tot financial lease is bij private lease (operational lease) vaak sprake van een totaalpakket waarbij alle kosten reeds ingecalculeerd zijn:

Toch blijkt dat bij sommige private leasecontracten door de vage formuleringen sommige kosten voor rekening van de consument komen. Dit is bijzonder vervelend voor de consument die denkt een totaalpakket af te nemen.

Keurmerk Private Lease

Om deze problemen te voorkomen is er vanaf vandaag een keurmerk voor aanbieders van private lease beschikbaar. Het Keurmerk Private Lease is het resultaat van een samenwerking tussen VNA (autoleasemaatschappijen), VFN (financieringsmaatschappijen), AFM, ACM en diverse consumentenvertegenwoordigers. Door middel van het Keurmerk Private Lease is een kwaliteitsnorm gezet met vijf zekerheden, samengevat:

Overkreditering private lease

Een van de belangrijke voorwaarden van het keurmerk betreft het toetsen van het leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hiermee wordt voorkomen dat een consument een te hoge verplichting aangaat waardoor deze mogelijk in de problemen komt. Aanbieders van private lease met het Keurmerk zullen altijd toetsen bij het BKR of een consument problematische schulden heeft en zullen dan het leasecontract weigeren. Alleen bij voldoende kredietwaardigheid is een private lease contract mogelijk.

Mobiele versie afsluiten