Stichting voor massaclaim sjoemelsoftware Volkswagen opgericht

26 feb 2016 - -
sjoemelsoftware

Deze week is Stichting CLEAN opgericht. De Stichting opereert wereldwijd voor door de “sjoemelsoftware” gedupeerde Volkswagenbezitters. CLEAN staat voor Consumers Lead Emissions Accountability Network. CLEAN Foundation verzamelt wereldwijd claims en klachten van gedupeerden als gevolg van de manipulatieve software die in Volkswagens die op diesel rijden is gemonteerd.


De Foundation wordt daarbij ondersteund door het Global Justice Network (GJN), een wereldwijd netwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in schadeclaims van consumenten en door Corpocon Legal BV. Corpocon, een Nederlandse onderneming die wereldwijd de (juridische) belangen behartigt van gedupeerden in massaschade claims. In Nederland was Corpocon de eerste organisatie die de VW consumentenclaims in behandeling nam (o.a. Algemeen Dagblad, 30-09-2015).


CLEAN Foundation heeft als doel om voor alle gedupeerde partijen wereldwijd een goede en bij voorkeur minnelijke regeling te treffen met Volkswagen AG. De Stichting behartigt niet de belangen van investeerders of beleggers, enkel die van de VW-bezitters.

De Stichting vertegenwoordigt nu al duizenden gedupeerden wereldwijd, waaronder in Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Engeland, Griekenland, Polen,Tsjechië, Oekraïne, India en China. Met de steun van GJN en Corpocon zal CLEAN Foundation haar reikwijdte de komende tijd nog verder uitbreiden. Volkswagen zal hoe dan ook met CLEAN Foundation moeten onderhandelen om tot een wereldwijde regeling te komen voor alle gedupeerden.

Gedupeerden kunnen de bezitters van Volkswagens die op diesel rijden zijn, maar ook autodealers en leasemaatschappijen. Of gemeentes, steden, provincies die hebben geleden onder de veel te hoge stikstof emissies. Emissies die kanker en vele andere gezondheidsklachten kunnen veroorzaken en dus dodelijk kunnen zijn.

Massa claims in de VS

De problematiek rondom de “sjoemelsoftware” van Volkswagen werd in september 2015 bekend via de “U.S.A.’s Environmental Protection Agency (EPA)” en de “California Air Resource Board (CARB)”. Op 22 september 2015 gaf Volkswagen toe dat met opzet “sjoemelsoftware” is geïnstalleerd in meer dan 11 miljoen dieselauto’s wereldwijd.

Hiervan rijden er meer dan 8.5 miljoen alleen al in Europa. Volkswagen maakte toen ook bekend dat zij 6.5 miljard euro opzij had gezet om het probleem op te lossen.De software zorgt ervoor dat een auto tijdens een test intentioneel aan de voorgeschreven normen voor stikstof uitstoot voldoet; echter buiten de testomgeving voldoet de auto niet aan deze normen.

Bij CLEAN Foundation aangesloten advocaten hebben in de VS en ook in andere landen vele rechtszaken aangespannen, tegen Volkswagen, maar ook tegen andere bedrijven uit de Volkswagen Groep, zoals Audi, Skoda, Seat en Porsche.