Tips eerste leaseauto

29 jun 2009 - -

Gaat u binnenkort aan de slag bij een nieuwe werkgever of biedt uw huidige werkgever u een leaseauto aan en heeft u hiervoor nog geen leaseauto gereden, dan hebben wij enkele tips voor u! Indien u nog nooit een leaseauto heeft gereden zijn er een aantal zaken waar u op moet letten voordat u een keuze maakt welke leaseauto u gaat rijden.


Er zijn verschillende aspecten die van belang zijn bij het kiezen van een (eerste) leaseauto. Hieronder bespreken wij enkele van deze aspecten en uiteraard zijn we erg benieuwd of u nog tips heeft; deze kunt u via het reactieveld kwijt.


Cataloguswaarde

Allereerst is van belang welk leasebudget u heeft en daarmee wat voor leaseauto u kunt kiezen. Als starter is er meestal een beperkt leasebudget beschikbaar en komt men al snel uit bij de Peugeot 207, Renault Clio, Seat Ibiza en dergelijke. Dit zijn prima auto’s om te rijden met een beperkt leasebudget. Ook als u een hoger leasebudget heeft, is het van belang om te bepalen hoe hoog de cataloguswaarde van de leaseauto mag zijn, aangezien deze ook van invloed is op de fiscale bijtelling.

Fiscale bijtelling

Als u een auto van de zaak rijdt, kunt u te maken krijgen met de fiscale bijtelling. Indien u de leaseauto ook voor prive gaat gebruiken, merkt de belastingdienst de leaseauto aan als verkapte vorm van loon en dient u hierover belasting te betalen; dit heet de fiscale bijtelling. Afhankelijk van de cataloguswaarde van de leaseauto is deze bijtelling hoger of lager. Daarnaast zijn er verschillende tarieven die gebaseerd zijn op de uitstoot van CO2 van uw leaseauto. Dit betreft dan de fiscale bijtelling 14 procent, fiscale bijtelling 20 procent enĀ  fiscale bijtelling 25 procent. U kunt op deze website opzoeken welke auto’s en modellen een bepaalde bijtelling kennen.

Accessoires

Indien u een merk en model heeft gekozen kunt u accessoires en opties kiezen. Let er op dat deze de cataloguswaarde in principe verhogen, waardoor uw fiscale bijtelling hoger uitvalt. U kunt ook zelf de accessoires in laten bouwen, waardoor u kunt besparen op de fiscale bijtelling, maar dit is niet altijd contractueel mogelijk.

Meer tips eerste leaseauto

Heeft u nog tips voor het kiezen van een eerste leaseauto? Reageer dan hieronder!