Tips voor wie van de zomer de Franse wegen opgaat

25 mei 2010 - -

Wie deze zomer met de auto naar het Franse zuiden rijdt, moet zich bewust zijn dat de Franse provinciale wegen (routes nationales en routes départementales) onveilig zijn. Uit inspectie van EuroRAP, een programma van de ANWB samen met een aantal zusterclubs blijkt dat deze wegen slechts één à twee sterren behalen van de maximaal te behalen vijf. De snelwegen in Frankrijk (autoroutes) zijn wel op een goed Europees niveau met vier sterren. De ANWB noemt de score van de geteste provinciale wegen ‘zorgwekkend’. De verkeersveiligheid van deze wegen loopt zo’n 15 jaar achter in vergelijking met Nederland.


Het inspectieteam heeft in totaal zo’n 4300 km aan Franse wegen onder de loep genomen waarvan 1400 km aan toeristische routes in de Provence. Het gaat vaak om kronkelende wegen door bergachtig gebied. Hier bestaat het risico van frontale botsingen door de beperkte mogelijkheden om veilig in te halen. Er is vaak sprake van onoverzichtelijke kruispunten, de bermen zijn onveilig door obstakels, zoals bomen, rotsblokken of er is helemaal geen berm maar een gapende afgrond.


De automobielclubs, die in EuroRAP samenwerken bevelen aan om op deze wegen veilige inhaalmogelijkheden te maken, kruispunten waar mogelijk te vervangen door rotondes en bomen, rotsen en afgronden af te schermen met vangrails.

Frankrijk is al jarenlang dé favoriete zomerbestemming en een belangrijk doorreisland. Circa 1,5 miljoen Nederlanders reizen deze zomer veelal met de auto af naar Frankrijk. De belangrijkste doorreisroutes zijn de bekende Route du Soleil, via Metz, Lyon, Perpignan en de route langs Parijs, Tours en verder naar het zuiden naar Biarritz.

Tips om ongevallen te voorkomen:

 1. Pas uw rijgedrag aan, let op uw snelheid, hou voldoende afstand
  en haal zo min mogelijk in op provinciale wegen.
 2. Ga goed uitgerust op weg en las voldoende pauzes in, de
  vuistregel is twee uur rijden, een kwartier rust.
 3. Bereid de vakantieroute voor en wees u bewust van risico’s op
  provinciale wegen. De ANWB heeft voor leden gratis routekaarten met de
  belangrijkste hoofdroutes.
 4. Vermijd zwarte zaterdag omdat op die dag door grote
  verkeersdrukte veel ongevallen gebeuren.