Zuinige Leaseauto

Vieze auto’s niet meer welkom in Utrechtse binnenstad

Als het aan wethouder Lintmeijer  van de gemeente Utrecht ligt, komen ‘vieze auto’s’ vanaf 2015 de Utrechtse binnenstad niet meer in. Dit betekent dat alleen nog bepaalde schonere auto’s de binnenstad mogen bereiken. Een soortgelijk systeem bestaat in Duitsland waar een milieuvignet verplicht is en waar ook alleen relatief schone auto’s bepaalde milieuzones in mogen rijden. De gemeente Utrecht richt zich met haar plan op benzineauto’s ouder dan twaalf jaar en dieselauto’s van acht jaar en ouder.


Overgangsregeling

Voor de inwoners van Utrecht die onder de nieuwe wetgeving zullen vallen, komt volgens de wethouder een overgangsregeling. Wat deze regeling precies in gaat houden, is nog niet precies bekend. Volgens berekeningen van de gemeente gaat het vermoedelijk om 750 mensen die door de nieuwe plannen getroffen worden. Zij zullen een nieuwe auto moeten aanschaffen of hun auto buiten het stadscentrum moeten parkeren.


Gemengde reacties

Op de plannen van wethouder Lintmeijer wordt door de andere politieke partijen gemengd gereageerd. De meeste partijen zijn het niet eens met het voorstel en vinden deze ‘linkse’ maatregelen veel te ver gaan. Volgens de VVD in Utrecht gaat het om een symbolische wetgeving die uiteindelijk weinig zal uithalen. Andere partijen willen liever dat er gekeken wordt naar alternatieven om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Mobiele versie afsluiten