Op vakantie, maar ook hier in Nederland op de weg kom je auto’s tegen met allerlei kleuren kentekenplaten. Mooi, maar wat betekenen deze verschillende kentekenplaten eigenlijk? En kun je zelf je kentekenplaat uitkiezen? Wij zochten het voor je uit.
Soorten kentekenplaten
In Nederland zijn er verschillende kentekenplaten. De meest bekende is de gele kentekenplaat voor een “normaal” gemotoriseerd voertuig, bijvoorbeeld een auto of vrachtwagen. Naast personenauto’s is deze kentekenplaat ook bedoeld voor bedrijfswagens, voertuigen op 3 wielen en voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa boven 750 kg. Een aanhangwagen met minder maximum massa kent een witte kentekenplaat.
Wanneer een witte kentekenplaat? Wanneer een aanhangwagen wordt gebruikt waarmee je maximaal 750 kg mag vervoeren, is de witte kentekenplaat geschikt. Deze witte kentekenplaat wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor fietsendragers. Je kunt deze via diverse aanbieders eenvoudig verkrijgen; de eisen zijn niet heel streng. Enkel een geldig voertuigbewijs deel 1A is voldoende.
Buitenlandse kentekenplaten
In het buitenland zijn allerlei kentekenplaten in gebruik. In de EU-landen moet in principe altijd een EU-logo op de kentekenplaat zichtbaar zijn. Er zijn echter nog auto’s op de weg met oude kentekenplaten, zoals in Frankrijk. Daarnaast kent elk land zijn eigen regels met betrekking tot kleuren van de kentekenplaat. Zo heeft Duitsland juist standaard witte kentekenplaten met zwarte tekst en België met rode tekst.
Speciale kentekenplaten
Daarnaast zijn er in Nederland nog diverse andere kentekenplaten in gebruik. Zo rijden taxi’s rond met speciale taxi kentekenplaten: blauwe kentekenplaten met zwarte letters erop. Ook zijn er groene kentekenplaten in gebruik voor garage’s die toekomstige kopers alvast in een auto willen laten rijden, terwijl deze nog niet op naam is gezet. Wanneer je je motor zat bent en op zoek gaat naar een nieuwe, kun je dus een motor aantreffen met een groene kentekenplaat. Je kunt dan een proefrit maken zonder aangehouden te worden vanwege ongeldige kentekenplaten.
Naast de kleur, kan ook het kenteken zelf bijzonder zijn. Zo heeft de koninklijke familie speciale kentekenplaten die beginnen met AA- en zijn er voor vertegenwoordigers van andere landen speciale diplomaten kentekenplaten die beginnen met CD.
Tot slot kun je bij een kentekenplaat een klein nummertje aantreffen, bijvoorbeeld een 1. Dit betekent dat de oorspronkelijke kentekenplaat zoek is (of gestolen) en dat de huidige kentekenplaat de geldige is.