Zuinige Leaseauto

Wat zijn de beste winterbanden?

Op zoek naar de beste winterbanden? Met winterbanden ligt de auto in de winter beter op de weg en heb je meer grip. De ANWB heeft daarom winterbanden getest en de beste winterbanden geselecteerd.


De Vredestein Sportrac 5 en de Continental ContiSportContact 5 komen als beste uit de zomerbandentest van ANWB. De Vredestein is de beste band in de bandenmaat 185/65 R15 H, te vinden onder auto’s zoals de Renault Clio en de Toyota Verso S. De Continental won in de maat 225/45 R17 Y. Deze is te vinden onder auto’s zoals de BMW 3-serie, Volkswagen Golf en de Audi A4.


De ANWB testte in totaal 33 zomerbanden. Zeventien banden werden in de maat 185/65 R15 H onder de loep genomen. Zeven banden scoorden vier sterren en nog eens acht banden scoorden er drie. Twee banden haalden een onvoldoende. In de maat 225/45 R17 Y zijn zestien banden getest. Vier banden scoorden vier sterren en liefst elf banden behaalden drie sterren in de test. Eén exemplaar komt maar tot twee sterren en krijgt de beoordeling matig.

De ANWB heeft banden getest op alle eigenschappen: op droog en nat wegdek, geluid, verbruik én slijtage. Pas als vastgesteld is dat alle eigenschappen in balans en van hoog niveau zijn kan een band vier sterren halen. Banden met drie sterren hebben op één of slechts enkele onderdelen niet meer dan lichte tekortkomingen en zijn veilige banden die kunnen worden aangeraden.

Pirelli Cinturato P1 Verde

Een opvallende rol in de test was er voor de Pirelli Cinturato P1 Verde. In iedere test controleert ANWB ook of de in totaal acht sets banden (32 stuks), die we van elk testexemplaar kopen, consistent zijn ondanks verschillende productieperiodes en -locaties. Tussen de sets geproduceerd in Roemenië en Turkije bleken grote verschillen te bestaan. Alle sets geproduceerd in Roemenië zouden goed zijn voor vier sterren. De in Turkije geproduceerde banden zouden twee sterren krijgen. Zo’n groot verschil mag niet plaatsvinden, waardoor deze resultaten niet zijn meegenomen in de eindresultaten. In een reactie laat Pirelli weten dat in de Turkse fabriek per abuis een specificatiewijziging aan de band niet is doorgevoerd. Pirelli zegt dat dit binnen afzienbare tijd wel zal gebeuren.

Mobiele versie afsluiten