Zuinige auto rijden nog steeds populair

02 feb 2012 - -

De keus uit zeer zuinige auto’s wordt steeds ruimer. Dat blijkt uit de nieuwe Top10’s Zuinige Auto’s die vandaag zijn uitgebracht door ANWB en Natuur & Milieu. Meest opvallend zijn de nieuwe zuinigheidskampioenen in de categorie “grote benzineauto’s”: de Audi A4 en A5.


Net als de Opel Insignia en de Skoda Octavia verbruiken ze gemiddeld slechts 1 liter benzine op 17,5 kilometer. Wie jaarlijks zo’n 15.000 km rijdt, bespaart met deze auto’s bij een benzineprijs van 1,75 euro zo’n 600 euro aan brandstofkosten ten opzichte van even grote benzineauto’s die 1-op-12,5 rijden.


In de categorie “kleine benzineauto’s” komt de Fiat Panda TwinAir Dual Logic op de tweede plaats met een verbruik van 1 op 24,4. De Fiat Punto 0.9 TwinAir en de Alfa Romeo Mito 0.9 TwinAir komen nieuw binnen op een zevende plaats met een verbruik van 1 op 23,8. Wie op zoek is naar een kleine benzineauto, kan tegenwoordig kiezen uit maar liefst negen modellen met een CO2-uitstoot van minder dan 100 g/km, oftewel een benzineverbruik van minstens 1 op 22,7.

In de categorie middelgrote benzineauto’s geniet de nieuwe Ford Focus EcoBoost 1.0 als eerste benzineauto zonder hybridetechniek belastingvoordeel. Bij de diesels hebben weinig grote veranderingen plaatsgevonden; de nieuwe modellen behaalden geen toppositie.