Zuinige auto’s ongeschikt met caravan

13 aug 2009 - -

Zuinige auto’s zijn minder geschikt om mee op vakantie te gaan met de caravan erachter dan auto’s die minder ‘groen’ zijn. De Telegraaf meldt dat zuinige auto’s steeds minder trekkracht hebben door de aerodynamica en het downsizen van de motor. Het is zelfs zo erg dat sommige zuinige auto’s geen caravan meer mogen trekken.


Op vakantie met de caravan is voor veel Nederlanders een populaire bezigheid, maar voor automobilisten met een zuinige auto steeds minder interessant. Veel leaserijders kiezen een zuinige auto vanwege de korting op de fiscale bijtelling. Zo kent Nederland een fiscale bijtelling 14 procent, fiscale bijtelling 20 procent en er komt zelfs een nog lagere bijtelling aan voor elektrische auto’s. Deze belastingvoordelen hebben een keerzijde: een sterk verminderde trekkracht, waardoor een caravan niet gemakkelijk getrokken kan worden met de (lease)auto.


Auto’s met een lage trekkracht

De Telegraaf noemt met name de Econetic uitvoeringen van Ford waarbij een zeer lage trekkracht aanwezig zou zijn. Dit zijn dan bijvoorbeeld de Ford Fiesta en Ford Focus. Verder betreft dit de Mercedes C200 CDI BlueEfficiency en de Volvo C30 1.6d Drive. Deze auto’s hebben normaal gesproken allemaal voldoende trekkracht, maar de extra zuinige versies niet. Bij de Volvo is het zelfs niet eens mogelijk om een trekhaak te bevestigen.