Zuinige leaseauto’s: stand van zaken

03 aug 2009 - -

Op ZuinigeLeaseAuto.nl houden wij u al enige tijd op de hoogte van al het nieuws rondom zuinige leaseauto’s en de (fiscale) regelingen rondom zuinige auto’s. In deze post brengen wij u op de hoogte van de laatste stand van zaken van alle regelingen rondom zuinige leaseauto’s. Zo zullen we het hebben over de verschillende tarieven voor de fiscale bijtelling en leggen wij u uit hoe u de bijtelling kunt berekenen.


Zakelijke rijders met een leaseauto krijgen te maken met de fiscale bijtelling. De belastingdienst heft extra belasting over de ‘gratis’ verschaffing van de leaseauto door de werkgever. Aangezien sprake is van verkapt loon, wil de belastingdienst ook deze beloning belasten. Dit gebeurt met de fiscale bijtelling. Dit is een bedrag dat de leaserijder jaarlijks betaald aan de fiscus en is gebaseerd op de cataloguswaarde van de auto, de eigen bijdrage en sinds enkele jaren de uitstoot van de leaseauto. Vooral over dit laatste hebben wij u de laatste tijd flink over bericht. Het standaard bijtellingstarief is 25% en dit geldt in principe voor alle leaseauto’s.


Zuinige leaseauto: minder bijtelling

Wie een relatief zuinige leaseauto rijdt, hoeft minder fiscale bijtelling te betalen. Zo hangt het van de uitstoot van CO2 gassen uit hoe ‘groen’ uw auto is en betekent dit soms een verlaging van het tarief voor de fiscale bijtelling. Deze bijtelling geldt voor alle leaseauto’s, maar de verlaging van het tarief is met name van toepassing voor hybride auto’s. Sinds kort is de overheid bezig om een nog lager tarief te introduceren ter promotie van de elektrische auto. Hoe hoog is uw fiscale bijtelling? Bijtelling berekenen!

Stimuleringsmaatregelen

Met de economische recessie nog volop in gang heeft de overheid de laatste tijd flink wat stimuleringsmaatregelen aangekondigd en al in de praktijk gebracht. Het belangrijkste voorbeeld voor de autoindustrie betreft de sloopregeling. Automobilisten met een relatief oude auto kunnen bij de aankoop van een nieuwe auto een slooppremie krijgen die afhankelijk van de omstandigheden maximaal 1500 euro bedraagt.

Toekomst?!

Hoe de toekomst voor de zuinige en groene leaseauto’s eruit ziet weten wij ook niet, maar duidelijk is wel dat de diverse autofabrikanten zich flink gaan inzetten op het gebied van ‘groene auto’s. Autofabrikanten als Toyota zijn daarbij vooral bezig met hybride auto’s die op benzine en elektriciteit rijden. Nissan is juist weer bezig met auto’s die uitsluitend op elektriciteit rijden en weer andere merken zijn bezig met de mogelijkheden van auto’s op waterstof. Vooralsnog zijn er enkele hybride auto’s op de markt die het erg goed doen (zoals de Toyota Prius) en komen er binnen afzienbare tijd steeds meer elektrische auto’s op de weg. Een auto op waterstof die breed verkocht wordt moet nog komen en lijkt tot nu toe toekomstmuziek. Hoe de toekomst er ook uitziet: wij houden u op de hoogte!