Zuinigere leaseauto’s populair

30 okt 2009 - -

Uit onderzoek van RDC, blijkt dat zakelijke rijders vaker kiezen voor een zuinige leaseauto, zoals hybride leaseauto’s of elektrische leaseauto’s. De laatste categorie leaseauto’s wint in populariteit nu de fiscale bijtelling voor de elektrische auto fors lager is geworden (7 procent). De hybride leaseauto is ook steeds populairder met modellen als de Honda Civic Hybrid en de Toyota Prius.


Uit het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2009 blijkt dat fiscale maatregelen wel degelijk van invloed zijn op het keuzegedrag van zakelijke rijders. Voor elektrische auto’s geldt dat een lage bijtelling een aanzienlijk deel van de leaserijders enthousiast maakt over een elektrische auto. Tevens blijkt dat een belangrijke groep de elektrische auto nog steeds niet ziet zitten, hetgeen kan komen door de beperkingen ten opzichte van ‘tanken’.


Hybride auto populair

Op de kortere termijn is het vooral de hybride auto als ‘schone’ leaseauto die aan populariteit heeft gewonnen. Waar de hybride auto in 2007 nog slechts een marktaandeel had van 0,5 procent is dit in 2009 gestegen tot bijna 8 procent. Hierbij spelen de Honda Civic Hybrid, Toyota Prius en de nieuwe Honda Insight een belangrijke rol. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat vooral de fiscaliteit een belangrijke rol speelt bij de keuze, gevolgd door andere zaken als milieu, merk en model.

Andere veranderingen

Belangrijke andere veranderingen zijn de daling van het aantal diesels. In 2007 was het aandeel diesels nog meer dan 50 procent, waar dit in 2009 is gedaald tot iets meer dan 40 procent. De diesels hebben plaats moeten maken voor onder andere de hybride auto’s, maar wellicht speelt ook mee dat steeds meer bedrijven de verplichting van diesels hebben laten vallen en een vrije keuze tussen een diesel en een benzineauto laten maken door haar leaserijders.

Opmerkelijk is overigens dat vrouwen meer geïnteresseerd zijn in de bijtelling en de aanschafwaarde van de leaseauto dan mannen. Voor mannen speelt prestige en het rijden in een mooie leaseauto waarschijnlijker een belangrijkere rol dan wat er uiteindelijk voor betaald moet worden.