Nieuwe auto’s hebben steeds lagere CO2 uitstoot

08 dec 2010 - -

Tamelijk onopgemerkt is de verkoop van nieuwe personenauto’s in de maand oktober qua gemiddelde uitstoot van CO2 voor het eerst in de geschiedenis onder de 130 gr/km uitgekomen. Goed nieuws dus voor het milieu en de auto-industrie.
In Europa is namelijk bepaald dat in 2015 alle nieuwe auto’s gemiddeld 130 gr/km CO2 of minder moeten uitstoten. Uit de cijfers van het RDC blijkt dat in de maand oktober de gemiddelde uitstoot van het aantal nieuw verkochte personenauto’s in ons land op 129 gr/km CO2 lag.


Al een aantal jaar is er sprake van een duidelijke segmentshift in de personenautoverkopen. De cijfers van het RDC geven aan dat deze trend doorzet. Door de stimulering van de aanschaf van zuinige en schone auto’s behoort het Nederlandse wagenpark tot één van de schoonste in Europa. Vanaf januari 2010 daalde de gemiddelde uitstoot gestaag van 143 gr/km CO2 naar 129 gr/km CO2 in oktober. “Eén en ander is een enorme opsteker voor het milieu”, aldus algemeen voorzitter van RAI Vereniging Roelf de Boer in een eerste reactie.


“We prijzen de dag niet voor het avond is, maar dit is duidelijk een stap in de goede richting. Daarnaast geeft dit getal aan hoe innovatief de auto-industrie is. Waar we een aantal jaar geleden nog dachten dat 130 gr/km CO2 moeilijk haalbaar was, blijkt dat in ons land die gemiddelde uitstoot in de verkoopcijfers van oktober 2010 nu al wordt gehaald. In Nederland is de daling tamelijk snel gegaan. Het fiscaal regime voor auto’s is daar één van de oorzaken van. Ik sluit niet uit dat er maanden zullen volgen met een hogere gemiddelde uitstoot, maar dat we ‘en passant’ dit Europese streefcijfer halen geeft mij een bijzonder goed gevoel” sluit De Boer zijn betoog af.