Zuinige Leaseauto

Biobrandstoffen zijn niet de toekomst

Het gebruik van biobrandstoffen leek even de oplossing te zijn voor de problemen met traditionele brandstoffen, zoals benzine. Uit onderzoek blijkt echter dat (met name de tweede generatie) biobrandstoffen helemaal niet zoveel beter zijn dan benzine. Het probleem met biobrandstoffen ligt bij de productiewijze.


Om biobrandstoffen te krijgen zijn grondstoffen, zoals mais, nodig. Veel van de grondstoffen voor biobrandstoffen gedijen in wat warmere klimaten waar veel (oer)bossen te vinden zijn. Voor het verbouwen van grondstoffen voor biobrandstof, wordt dan ook veel bos gekapt. Hierdoor is het positieve effect op de CO2 uitstoot dat van biobrandstoffen uitgaat, helaas teniet gegaan door de ontbossing die biobrandstoffen met zich mee brengen.


De moderne biobrandstoffen (ook wel tweede generatie genoemd) kennen deze problemen veel minder. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld algen waardoor geen landbouwgrond nodig is. Ook wordt geëxperimenteerd met biobrandstoffen die gemaakt kunnen worden uit afval, hetgeen zelfs twee problemen in één klap zou kunnen oplossen.

Mobiele versie afsluiten