Waarschuwing als u op vakantie naar Frankrijk gaat

16 jun 2010 - -

De ANWB adviseert haar leden om geen brandstof E10 in Frankrijk te tanken. Deze nieuwe brandstof, waaraan 10% bio-ethanol is toegevoegd, wordt soms naast de bekende Euro 95 verkocht, maar bij sommige pompen ook ter vervanging van Euro 95. De ANWB constateert dat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar het effect van (langdurig) gebruik van E10 op de auto.


De bond verwacht dat deze nieuwe brandstof door bijvoorbeeld een andere samenstelling voor verschillende problemen kan zorgen. Er is ook een kans dat de ethanol uit E10 bepaalde rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen aantast.
De bond raadt haar leden aan om in Frankrijk Superplus 98 te tanken, als er aan de pomp geen Euro 95 is te krijgen. Frankrijk is momenteel het enige land wat E10 op grote schaal aanbiedt. De adviezen die momenteel door de autofabrikanten gegeven worden over het wel of niet tanken van E10 lopen sterk uiteen. Er zijn fabrikanten die nog uitvoerig aan het testen zijn en tot die tijd geen risico willen nemen en aanraden geen E10 te tanken, maar er zijn ook fabrikanten die de enkele pechgevallen voor lief nemen en een gunstig advies geven. In de laatste groep vallen met name de Franse merken.
Op de tankapparaten is de nieuwe brandstof veelal herkenbaar aan de aanduiding SP95-E10, waarbij SP staat voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een bijmenging van 10% bio-ethanol.