ANWB gaat elektrisch rijden promoten

26 mei 2011 - -

De ANWB gaat een begin maken met faciliteren van het elektrisch rijden. De bond gaat dit jaar een aantal snellaadvoorzieningen neerzetten bij eigen wegenwachtstations. Daarmee kunnen ANWB-leden die met hun elektrische auto onderweg zijn en een bijna lege accu hebben, weer op weg worden geholpen.


Dat zal ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom vanmiddag bekendmaken tijdens de bijeenkomst voor relaties in het Louwmanmuseum in Den Haag. Maurits van Oranje (voorzitter van het Formule E-team) gaat tijdens deze bijeenkomst in op de toekomst van het elektrisch rijden in Nederland.


Uit allerlei onderzoeken blijkt dat een belangrijke belemmering bij het gebruik van de elektrische auto de angst is om met een lege accu te stranden. Met snellaadpalen is het mogelijk om de accu van een elektrische auto binnen 15 tot 30 minuten voor 80% op te laden. ‘Gewoon’ laden neemt vele uren in beslag.

De ANWB gaat bovendien deze zomer een elektrische wegenwachtauto inzetten. Het gaat om een elektrische versie van de Volkswagen Caddy. Deze heeft een actieradius van ongeveer 180 km en wordt gestationeerd op de luchthaven Schiphol. Alleen al op deze luchthaven helpt de ANWB Wegenwacht 8000 pechgevallen per jaar.

De Wegenwacht, die dit jaar haar 65-jarig bestaan viert, wil ervaring opdoen met het gebruik van een elektrische wegenwachtauto in de dagelijkse operatie. De bond wil met deze initiatieven een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van een duurzame mobiliteit.