Elektrisch rijden heeft de toekomst, maar nu nog even niet

22 dec 2014 - -

Als u voor de keuze van een nieuwe lease-auto staat is het vanzelfsprekend om de nieuwe hybride en elektrische technologieën eens goed onder de loep te nemen. Hoe je het ook wend of keert, dat is de toekomst. Niet alleen omdat er iets gedaan moet worden aan de CO2-uitstoot, maar vooral omdat de voorraad fossiele brandstoffen eindig is. Maar als u goed kijkt is het misschien nog niet het juiste moment om zelf in te stappen. Autoscout24 legt uit waarom.Is elektrisch beter?

Een aspect dat vaak uit het oog wordt verloren is dat de elektriciteit waarmee u uw accu’s vult nog steeds grotendeels wordt opgewekt in vervuilende kolencentrales. Dus zoveel schoner is zo’n elektrische auto niet. Bovendien is de productie van de accu’s van deze auto’s extreem milieubelastend. Daarnaast heeft de ontwikkeling van brandstofmotoren de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Er zijn het afgelopen decennium auto’s met zowel benzine- als dieselmotoren op de markt gekomen die niet alleen veel zuiniger zijn, maar ook een enorme reductie aan CO2-uitstoot hebben weten te behalen.

Wilt u per sé in de voorhoede lopen?

Natuurlijk is het belangrijk dat de ontwikkeling van elektrische en hybride modellen doorgaat, en de enige manier om dit te bewerkstelligen is als er zoveel mogelijk van worden verkocht. Maar, wilt u per sé in de voorhoede lopen? Nieuwe technologie gaat nu eenmaal gepaard met kinderziektes en u kunt er zeker van zijn dat de auto die u nu koopt over een paar jaar een lage restwaarde zal hebben, omdat de nieuwe modellen in technologisch opzicht vele malen zijn verbeterd. Alleen al de verwachte jaarlijkse capaciteitsverhoging van de accu’s zal de verkoop van een tweedehands elektrisch of hybride model uitermate lastig maken. Het lijkt voorlopig verstandiger om uit te kijken naar een model met een kleine benzine- of dieselmotor van 1.2 liter inhoud of zelfs minder, die een zeer laag brandstofverbruik koppelt aan betrouwbaarheid en goede rijeigenschappen.