Kan een elektrische auto een caravan trekken op vakantie?

03 jun 2016 - -
2e hands auto leasen

Dit is de vraag die PVV fractie aan het kabinet stelde. Eigenlijk ook wel interessant: wanneer komt de tijd dat je met goed fatsoen met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk kan incl. de caravan. Staatssecretaris Wiebes heeft hierop geantwoord in de Autobrief:


De leden van de fractie van de PVV vragen het kabinet een schatting te geven van het moment waarop een elektrische auto een caravan kan trekken en dat met een actieradius van pakweg 500 kilometer.


Het merendeel van elektrische auto’s dat op dit moment wordt aangeboden op de markt, is in staat een caravan te trekken. Het trekken van een caravan zal, net als bij conventionele voertuigen, de actieradius van het voertuig verlagen. De actieradius van voertuigen is van veel factoren afhankelijk, zoals geografie, verkeersdrukte, inrichting van de infrastructuur (aantal stoplichten, groene golven of aanwezigheid van rotondes) en klimaat. Verder kunnen factoren als lengte, gewicht en inrichting van de caravan, de gesoigneerde afwerking van de caravan, de zuinigheid van de banden en de rijvaardigheid en rijstijl van de bestuurder van belang zijn voor de bepaling van de actieradius van een voertuig.

De markt van nulemissieauto’s is sterk in ontwikkeling. Bij elektrische auto’s heeft de ontwikkeling van betere en sterkere batterijen in de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt. Zo is de verwachting dat autofabrikanten binnen enkele jaren betaalbare volelektrische modellen met een ruime actieradius aan kilometers op de markt zullen brengen. Vanwege de hierboven genoemde variabelen is het kabinet niet bekend wanneer autofabrikanten een nulemissieauto op de markt brengen die in combinatie met een caravan een actieradius van minimaal 500 kilometer heeft.