Oostenrijk zorgt voor oplaadpunten in telefooncellen

14 mei 2010 - -

Telekom Austria lijkt zich bewust te zijn van de vorderingen op het gebied van elektrisch rijden. Zo introduceerde zij onlangs haar eerste telefooncel met twee oplaadpunten voor elektrische voertuigen.Telefooncellen hebben technisch gezien weinig aanpassingen nodig om omgebouwd te worden tot een oplaadpunt voor elektrische auto’s. De Oostenrijkse telecom maatschappij wil uiteindelijk al zijn telefooncellen ombouwen tot elektrische oplaadpunten. De telefooncellen moeten na het ombouwen voorzien van twee ‘stopcontacten’ waar elektrische brommers (met behulp van een verloopstekker) en personenauto’s gebruik van kunnen maken. Aan het einde van dit jaar moeten de 29 telefooncellen omgebouwd zijn tot bruikbare oplaadpunten.

Er bevinden zich op het moment 223 geregistreerde elektrische auto’s in Oostenrijk en 3.559 hybride auto’s van de in totaal 4.36 miljoen auto’s in Oostenrijk. De stekker die nodig is om op te laden wordt ontwikkeld en zal, volgens vermoedens, drie pinnen bevatten. Niet duidelijk is of hiermee de Nederlandse standaard 7-polige Mennekes-stekker bedoeld wordt. Het opladen van een elektrische auto duurt ongeveer zes uur en dertig minuten, voor een elektrische scooter bedraagt dit tachtig minuten en voor een elektrische fiets twintig.

Via de betaling met een klantenkaart die voorzien is van een RFID-chip, kan een elektrisch voertuig opgeladen worden. Deze chip kan ook aangebracht worden op de stekker. Maar over de kosten van een dergelijke ‘oplaadbeurt’ is nog niets bekend, behalve dan dat het hoogstwaarschijnlijk is dat dit onder de tien euro zal zijn. Er wordt verwacht dat er in de toekomst ook met de mobiele telefoon betaald kan worden.

Elektrische bromfietsen lijken goed in de smaak te vallen bij de Oostenrijkers. Zo verwacht de Oostenrijkse ‘Verkeersclub’, een vergelijkbaar organisatie met de Nederlandse ANWB, dat er in 2015 al 60.000 elektrische bromfietsen en 3000 elektrische auto’s gebruikt zullen worden. In 2009 reden er 1955 elektrische geregistreerde bromfietsen op de wegen tussen de bergen van Oostenrijk.