Plugin-hybrides populairder dan ooit

26 apr 2016 - -

Van alle nieuw geregistreerde hybride en volledig elektrische auto’s waren de Mitsubishi Outlander PHEV, de Volkswagen Golf PHEV en de Toyota Auris HEV vorig jaar favoriet. Begin 2016 reden twee keer meer plug-in hybrides rond dan in het jaar daarvoor. Dat meldt CBS.


In 2015 zijn ruim 60 duizend nieuwe elektrische auto’s verkocht. Rekening houdend met import, export en sloop komt het totale aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen op 1 januari 2016 uit op 211 duizend. Hoewel het totale aantal elektrische auto’s met een derde is gestegen ten opzichte van een jaar eerder, is begin 2016 niet meer dan een op de veertig auto’s in Nederland geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven.


Bezit plug-in hybrides snel toegenomen

Van alle elektrisch aangedreven auto’s rijdt een op de twintig volledig op stroom, dit zijn de ‘volledig elektrische voertuigen’ (FEV’s). De rest betreft ‘gewone’ hybrides (HEV’s) en plug-in hybrides (PHEV’s). Dit zijn auto’s met een verbrandingsmotor en elektromotor, waar de laatstgenoemde groep ook is uitgerust met een stekker waarmee de accu’s kunnen worden bijgeladen.

Het bezit van plug-in hybrides is het meest toegenomen, met een ruime verdubbeling van 1 januari 2015 op 1 januari 2016. De aantallen hybride auto’s en volledig elektrische auto’s stegen in deze periode met respectievelijk 10 en 34 procent.

Populairste modellen

De Mitsubishi Outlander PHEV was de meest verkregen plug-in hybride in 2015 en de Toyota Auris HEV was de favoriete hybride zonder stekker. De populairste volledig elektrische auto was de Tesla Model S.

Hybride aandrijving meestal in combinatie met benzine

Bij zowel hybrides als plug-in hybrides is benzine verreweg de meest voorkomende fossiele brandstof. Negen op de tien hybrides en acht op de tien plug-in hybrides hebben benzine als nevenbrandstof. Van de overige hybrides heeft de meerderheid diesel als nevenbrandstof. Een zeer kleine groep rijdt op een andere tweede brandstof zoals LPG.

Elektrische auto’s populair bij zakelijke rijder

Geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto’s worden vaak gebruikt door zakelijke rijders en zijn eigendom van een (lease)bedrijf. In 2015 zijn 60 duizend nieuwe elektrische auto’s verkocht. De verkoop van een derde hiervan vond plaats in december. Hybrides en elektrische voertuigen kenden tot vorig jaar een lage fiscale bijtelling. Op 1 januari 2016 is deze bijtelling voor hybrides en plug-in hybrides aangescherpt.