Tesla Model 3 onthuld

01 apr 2016 - -
Tesla Model 3

De fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft vannacht haar eerste goed betaalbare elektrische model onthuld: de Tesla Model 3. Met de Tesla Model 3 wil Tesla het succes van de Model S uitbreiden naar een breder publiek. Volgens CEO Elon Musk gaat de Model 3 naar verwachting zo’n 31.000 euro kosten.


Net als de Tesla Model S, kan de Tesla Model 3 behoorlijk veel kilometers rijden met een volgeladen accu. Volgens Tesla zal de Model 3 naar verwachting ruim 345 kilometer kunnen afleggen met een volle batterij waarbij de auto in zo’n zes seconden van nul naar honderd kan sprinten. Direct na de onthulling kon de auto al voor besteld worden. Dat hebben maar liefst 115.000 mensen al gedaan. Zij hebben ieder $ 1.000 moeten aanbetalen en zullen dan als een van de eersten de Model 3 kunnen aanschaffen als deze rond 2017-2018 beschikbaar wordt.


Eigenschappen Tesla Model 3

In vergelijking met de Tesla Model S, is de Model 3 uitvoering zo’n 20% kleiner. Qua vormgeving hebben de twee grote gelijkenis. Daarnaast heeft ook de Model 3 de autopilot functie waarbij de auto zoveel mogelijk zelfstandig (zonder handen aan het stuur) kan rijden. De Model 3 is evenals de Model S een relatief grote auto waar 5 volwassen personen mee vervoerd kunnen worden.

Massaproductie

Waar de vorige modellen van Tesla met name gericht waren op het luxe segment: de Model S en Model X, gaat Tesla met de Model 3 echt de aanval aan met de gevestigde partijen, zoals BMW en Nissan. Naar eigen zeggen biedt de Model 3 voor de prijs ($ 35.000) het meeste waar voor zijn geld. Gezien het grote aantal bestellingen binnen de eerste 24 uur, lijkt Tesla met die opzet te slagen en lijkt het erop dat de Model 3 een groot succes zal worden. In Europa zullen we helaas nog wel even moeten wachten: de auto zal eerst beschikbaar komen in de Verenigde Staten, eind 2017, waarna wij in 2018 aan de beurt zijn.