Financial lease

2e hands auto leasen

Financial lease : de nieuwe leasevorm

Voor bedrijfsauto’s zijn verschillende lease vormen beschikbaar, waarvan full operational lease de bekendste is. Maar er is een andere lease-vorm in opkomst, die vooral bekend is voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen als machines, namelijk¬†financial lease. Er zijn een aantal verschillen in deze lease-vormen waarvan de belangrijkste in dit artikel worden uitgelegd.


Full Operational Lease

Bij full operational lease wordt de auto in bruikleen gegeven, gedurende de looptijd van het lease contract wordt de auto uitgeleend aan de berijder,  maar de auto blijft eigendom van de lease maatschappij. Alle kosten die gerelateerd kunnen worden aan het bezit van de auto (zoals onderhoud en verzekering) zijn in de regel onderdeel van het contract, alle kosten gerelateerd aan gebruik zijn voor rekening van de gebruiker (denk aan benzine).


Financial Lease

Bij financial lease helpt de lease maatschappij met de aanschaf van de auto, maar is de auto na de aanschaf wel eigendom van het bedrijf. De lease maatschappij houdt in vele gevallen de tenaamstellingscode (vroeger: Kopie Deel III) achter om te voorkomen dat de auto weer verkocht wordt zonder dat er aan de lease verplichtingen voldaan is. Omdat bij financial lease de bezitter en de berijder van de auto gelijk zijn, moeten alle bijkomende kosten van de auto (dus onderhoud, benzine en verzekering) door de eigenaar betaald worden.

Conclusie financial lease

Vele bedrijven kiezen inmiddels vanuit financieel oogpunt voor financial lease. Na de looptijd van het lease contract bezitten deze bedrijven een jonge auto en valt het maandelijkse lease bedrag weg. En omdat de kosten voor verzekering en onderhoud toch al door het bedrijf gedragen worden, gaan de totale bedrijfskosten op termijn omlaag. Natuurlijk draagt het bedrijf het aanvullend risico als bezitter van de auto. Maar dat kan gedurende de looptijd van het lease contract afgekocht worden door aanvullende garantie bij de auto te kopen (extra fabrieksgarantie) en een all-risk verzekering te nemen. En omdat de eigenaar zelf het rijgedrag kan bepalen, kunnen deze bedrijven nog jaren plezier van de auto beleven, ook lang nadat het financial lease contract is vervallen.

Financial lease: