Fiscale bijtelling berekenen

Indien u een leaseauto van de zaak rijdt, krijgt u te maken met de fiscale bijtelling. De hoogte van de fiscale bijtelling hangt af van het type leaseauto dat u rijdt en hangt ook mede af van uw persoonlijke omstandigheden. Hieronder laten we u zien hoe u de fiscale bijtelling kunt berekenen.

Categorie leaseauto

Allereerst dient u voor het uitrekenen van de fiscale bijtelling vast te stellen in welke categorie uw leaseauto thuishoort. Zo zijn er zeer zuinige leaseauto’s waarvoor het 14% bijtelling tarief geldt. Recentelijk is ook een categorie gecreeerd voor auto’s die daar net niet onder vallen, maar toch een verlaagde fiscale bijtelling van 20% kennen. Tot slot geldt voor alle overige leaseauto’s een fiscale bijtelling van 25%.

Fiscale bijtelling berekenen

Pakt u nu een calculator bij de hand, want er komt rekenwerk om de hoek. De fiscale bijtelling is het tarief vermenigvuldigt met de cataloguswaarde van uw leaseauto. De uitkomst van deze vermenigvuldiging is uw fiscale bijtelling. Deze fiscale bijtelling wordt tot uw loon gerekend en valt onder box 1.

Aftrekbaarheid kosten van de leaseauto

U kunt sommige kosten die verband houden met uw leaseauto aftrekken van uw hierboven berekende fiscale bijtelling. Een overzicht van aftrekbare kosten leaseauto vindt u op deze site.

Uiteindelijk te betalen belasting

Wat u uiteindelijk aan belasting moet betalen hangt af van uw overige persoonlijke omstandigheden. Zo is het tarief in box 1 progressief en betaalt u meer naarmate u meer verdient. De fiscale bijtelling van uw leaseauto komt bovenop het loon dat u al verdient.

Bijtelling leaseauto berekenen