Belastingdienst gebruikt boete-gegevens voor bijtelling fraude

19 feb 2010 - -

Uit onderzoek van De Zaak blijkt dat de Belastingdienst de gegevens van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) gebruikt om fraude met de fiscale bijtelling op te sporen. Leaserijders die aan de Belastingdienst opgeven dat zij minder dan 500km privé rijden en daarmee de fiscale bijtelling voorkomen, kunnen geconfronteerd worden door een belastinginspecteur die uit de boetegegevens van het CJIB de fraude probeert te bestrijden.


Website De Zaak meldt dat al langer gedacht werd dat de Belastingdienst gebruik maakt van gegevens van het CJIB, maar dit nu ook is toegegeven bij monde van OM woordvoerder Boelhouwer. Zo zou het kunnen gebeuren dat u in het weekend wordt geflitst bij een snelheidsovertreding in een andere regio van het land dan waar u woont. Indien dit vaker voorkomt, zou de conclusie voor de hand liggen dat u ook in het weekend gebruik maakt van de leaseauto en zo makkelijk aan de 500 privé kilometers komt en dus verplicht bent om de fiscale bijtelling te betalen. Het is onbekend hoe succesvol deze methode van de Belastingdienst is, maar samen met het CJIB staat deze (nog) een stuk sterker tegenover de leaserijders die proberen de fiscale bijtelling te ontduiken.


Wat vindt u van deze praktijk? Is hier sprake van een ‘big-brother is watching you’ en vindt u deze praktijk te ver gaan? Of vindt u dat fraude ten alle tijde opgespoord dient te worden en zo nodig door het koppelen van gegevens?