Fiscale bijtelling leaseauto’s te hoog volgens Leaseplan

29 dec 2014 - -
2e hands auto leasen

Leaserijders betalen structureel teveel belasting over hun leaseauto. Dat blijkt uit onderzoek door één van de ‘big four’ belastingadvieskantoren in opdracht van LeasePlan Nederland. Omdat de Nederlandse overheid steeds meer niet-fiscale doelen wil bereiken via de bijtelling, komen de huidige tarieven niet langer overeen met de reële economische waarde van het privérijden. De overheid heeft al geldelijke voordeel bij een bijtelling van 11%, zo blijkt uit berekeningen op basis van de integrale kosten van enkele representatieve modellen uit de vloot van de leasemaatschappij. LeasePlan pleit daarom voor één kostendekkend bijtellingstarief van 11%, met enkel een korting voor (volledig) elektrische auto’s.
De fiscale bijtelling is ooit ingevoerd vanuit de gedachte dat een auto die aan de werknemer ter beschikking wordt gesteld, ook voor privédoeleinden kan worden gebruikt. Met de bijtelling wordt het ‘loon in natura’ of wel de economische waarde van het privérijden belast. Sinds 2008 is bijtelling echter steeds vaker gebruikt om niet-fiscale doelen te bereiken, zoals de ambitie van het kabinet om in 2020 200.000 elektrische auto’s op de weg te hebben. Deze niet-fiscale doelen hebben inmiddels een aanzienlijke invloed op de hoogte van de bijtelling.


“Feitelijk betalen leaserijders structureel te veel bijtelling”, zegt Berno Kleinherenbrink, directievoorzitter van LeasePlan Nederland. “Wij vinden dat de bijtelling berekend zou moeten worden over de integrale kosten van een auto, inclusief onder andere verzekering, onderhoudskosten, brandstof en btw, in plaats van staffeling aan de hand van CO2-uitstoot. En dan kom je eerder uit op 11%. Dat tarief ligt overigens ook veel meer in lijn met tarieven in omringende landen. LeasePlan heeft Nauta Dutilh daarom laten onderzoeken of er mogelijke aanknopingspunten zijn om de huidige fiscale bijtellingsregeling juridisch te bestrijden. Deze blijken er wel degelijk te zijn.”


LeasePlan pleit voor een uniform tarief van 11%, als een opstap naar een fiscaal systeem waarbij het privégebruik van een auto eerlijker wordt belast. “LeasePlan pleit voor een eerlijkere en reëlere bijtelling. Het liefst gekoppeld aan betaling naar (privé)gebruik. Dan bereik je echt minder kilometers, minder files en een beter milieu. Maar zo lang de tijd daarvoor nog niet rijp is, is een reëler bijtellingspercentage een stap in de goede richting.”

Meer opbrengst

Invoering van een uniform tarief van 11% kan zelfs meer belastinggeld opbrengen, aldus LeasePlan. Leaserijders die nu een kilometerregistratie bijhouden vanwege de hoge bijtelling, worden namelijk verleid om hiermee te stoppen. Dit scheelt niet alleen hoge handhavingskosten, ook zullen meer leaserijders de volledige bijtelling gaan betalen. En wanneer privékilometers met de relatief jonge en schone leaseauto’s worden afgelegd in plaats van met de gemiddeld acht jaar oude privéauto’s, is dat ook nog eens goed voor het milieu.