Fiscus gaat strenger controleren op fraude met leaseauto

12 mei 2009 - -

De Belastingdienst gaat het misbruik van de auto van de zaak strenger controleren. Dat heeft staatssecretaris De Jager van Financiën besloten op basis van de nieuwste cijfers.


Sinds het begin van het jaar is bij zo’n 1500 belastingplichtigen voor in totaal € 4 miljoen aan naheffingen en boetes voor onterecht privé gebruik auto van de zaak opgelegd. De totale stand komt daarmee op € 23 miljoen euro aan naheffingen en boetes voor zo’n 11.000 belastingplichtigen die onterecht een flink belastingvoordeel wilden opstrijken.


Fraude met leaseauto’s

Wie een auto van de zaak rijdt en minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, hoeft minder belasting te betalen. Uit eerdere onderzoeken van de Belastingdienst bleek dat een fors aantal van deze belastingplichtigen het niet zo nauw nam met deze grens. Uit gerichte controles op basis van risicoanalyse bleek dat vooral de groep die ook één of meerdere verkeersboetes kreeg deze regels nogal eens overtrad. Hiervoor werd ook de rittenregistratie opgevraagd.

Gemiddeld zo’n 40 % van deze groep kreeg te maken met een naheffing en een boete. De hoogste naheffingen bedragen lopen op tot bedragen van meer dan een € 100.000. Voor de intensivering van de controles worden enkele tientallen extra medewerkers ingezet. De verwachte extra opbrengst bedraagt vele miljoenen euro’s.

Bron: Ministerie van Financien

Meld u aan voor onze email updates en blijf op de hoogte van het laatste leaseauto nieuws.