Hogere fiscale bijtelling elektrische auto’s

13 jul 2013 - -

Nu het nieuwe energieplan concreter wordt, lijkt de elektrische auto te maken te krijgen met een hogere fiscale bijtelling. Op dit moment worden deze ‘zero emission cars’ nog fiscaal vriendelijk behandeld (0% fiscale bijtelling), maar hier wil de regering een stokje voor steken. Het lijkt erop dat elektrische auto’s te maken krijgen met een fiscale bijtelling van 3% en plug-in hybrides zelfs met een fiscale bijtelling van 8%.


Voor elektrische auto’s wordt op dit moment geen onderscheid gemaakt naar plug-in hybride en full electric. Beiden kennen op dit moment geen fiscale bijtelling. Volgens de huidige plannen wordt de fiscale bijtelling verhoogd naar 7%, vanaf 1 janauri 2014. Deze plannen zijn al enige tijd bekend, maar de regering wil deze toch wijzigen. Hierdoor krijgt de markt helaas weer te maken met onzekerheid door veranderend regeringsbeleid.


Voor rijders met een full electric car pakt de wijziging echter gunstig uit. Waar zij dachten straks 7% fiscale bijtelling te moeten betalen, wijzigt dit in 3%. Voor de op dit moment zeer populaire plug-in hybrides is de regeling minder gunstig: zij krijgen te maken met 8% in plaats van 7% fiscale bijtelling.