Nieuw tarief bijtelling leaseauto

17 mei 2009 - -

Als het aan staatssecretaris De Jager ligt komt er vanaf volgend jaar een nieuw tarief met betrekking tot de bijtelling voor leaseauto’s. Dit nieuwe tarief gaat dan 10% bedragen en geldt voor leaseauto’s die geheel op elektriciteit rijden.


Om de elektrische autoindustrie te stimuleren vindt De Jager het wenselijk dat er via de belastingen een stimulans komt voor deze relatief nieuwe soort auto’s. Met betrekking tot de meeste hybrie auto’s geldt nu al een voordeliger tarief van 14% in plaats van 25% fiscale bijtelling, maar er komt dus nog een lager tarief bij van 10% om de aller ‘zuinigste’ auto’s te stimuleren: de elektrische leaseauto.


Nog weinig elektrische auto’s

Op dit moment zijn er nog weinig merken die zich echt hebben toegelegd op het maken van verschillende geheel elektrisch aangedreven auto’s. De meeste merken proberen in meer of mindere mate om hybride auto’s op de markt te zetten en presenteren soms een omgebouwd model van een bestaand model dat op die manier geheel elektrisch rijdt. Het is dan ook wachten wanneer de autofabrikanten serieus werk gaan maken van elektrische auto’s. Een voorbeeld van een fabrikant die wel serieus bezig is met elektrische auto’s is Tesla. Deze maakt de in korte tijd populair geworden Tesla Roadster en kan daarmee op veel sympathie rekenen.

Wat gebeurt er met de bestaande bijtelling tarieven?

De grote vraag die nu wordt opgeroepen is wat er met de bestaande tarieven gebeurt. In deze economische tijden van recessie is het niet populair in de politiek om maatregelen in te voeren die niet minimaal budgetneutraal zijn en een verdere verlaging van fiscale bijtelling tarieven of introductie van een gunstiger tarief zou dan ook zeer waarschijnlijk gepaard kunnen gaan met een verhoging van bestaande tarieven. Of dit laatste het geval is zullen we moeten afwachten. We houden u op de hoogte!

Overigens wijzen wij u erop dat u op de hoogte kunt blijven via onze RSS feed.