Nog steeds veel fraude met leaseauto

11 dec 2009 - -

Het aantal leaserijders dat fraudeert met de auto van de zaak is nog steeds erg hoog, ondanks allerlei maatregelen van de Staatssecretaris. Volgens De Telegraaf kan De Jager 200 miljoen euro ophalen bij frauderende leaserijders door het opleggen van boetes. Daarbij blijkt dat leaserijders erg ver gaan in hun truukjes om de fraude te verhullen.


Wie minder dan 500 kilometer privé met de auto van de zaak rijdt, hoeft geen fiscale bijtelling te betalen. De meeste leaserijders geven aan meer dan 500 kilometer privé te rijden en betalen dus bijtelling. Wie zegt minder dan 500 kilometer privé te rijden, dient dit zelf aan te tonen, maar hierbij wordt nogal eens gefraudeerd. Diverse leaserijders die zeggen weinig privé te rijden met de leaseauto, doen dit toch. Deze vorm van fraude komt volgens De Jager zeer veel voor, ondanks verwoede pogingen om dit aan te pakken.


Volgens De Jager zijn er zo’n 40.000 leaserijders die frauderen met de kilometerregistratie en die dus een boete verdienen. Hij geeft het voorbeeld van mensen die zelfs kentekenplaten verwisselen van de leaseauto met de privé auto. Het vorige naar aanleiding van de flitsacties om kentekens te scannen en zo te checken of er al dan niet privé met de leaseauto wordt gereden.