CO2 tax mist haar doel

04 jun 2009 - -

De geplande CO2 tax mist haar doel en werkt niet, dit concluderen de autobranche en de ANWB in hun rapport ‘Invoering CO2 tax werkt niet’. De CO2 tax is de voorgestelde opvolger van de BPM en geldt als vervanger. Het doel van de CO2 tax is onder meer om de belasting van het milieu tegen te gaan, maar dit doel wordt volgens de autobranche en de ANWB niet gehaald.


Naast bovengenoemd bezwaar zijn de ANWB, BOVAG, RAI Vereniging en VNA (Vereniging voor Nederlandse Autoleasemaatschappijen) van mening dat een grote wijziging van de BPM niet op zijn plaats is, aangezien het hele systeem van betalen van belasting met betrekking tot auto’s in de toekomst zal gaan veranderen. Vanaf 2014 zou een vorm van kilometerheffing ingevoerd worden en zal een CO2 tax alweer overbodig worden. Deze twee systemen naast elkaar zouden grote verwarring kunnen scheppen.


Uit onderzoek dat de autobarnche en de ANWB hebben laten uitvoeren door onderzoeksbureau DHV blijkt dat indien een kosten baten analyse wordt gemaakt, invoering van de CO2 tax niet wenselijk is. Het welvaartsverlies voor consumenten en producenten zal veel groter zijn dan de voordelen voor het milieu die de CO2 tax oplevert.

De autobranche en de ANWB zien derhalve geen heil in invoering van de CO2 tax en zien liever dat bestaande maatregelen, zoals een 14% procent bijtelling tarief of zelfs een 10% bijtelling tarief voor elektrische auto’s, verder worden doorgevoerd.