Nadelen private lease

08 feb 2016 - -
Nadelen private lease

De nadelen van private lease zijn vaak minder bekend. Er zijn veel advertenties waarin de voordelen van private lease worden genoemd, maar veel minder vaak wordt ingegaan op de nadelen private lease. Wij hebben alle nadelen van private lease uitgezocht en op een rijtje gezet.


Private lease nadelen

Private lease wordt gepresenteerd als zorgeloos een nieuwe auto rijden tegen vaste kosten, het private lease maandbedrag. De meeste kosten zijn inclusief bij private lease, maar toch kunnen er kosten voordoen die helemaal niet in het leasebedrag zijn inbegrepen. Daarnaast is een private lease overeenkomst geen vrijblijvend contract: je gaat een financiele verplichting aan met hoge kosten per maand. Daarom zullen sommige leaseaanbieders ook vooraf toetsen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) voordat ze een private lease overeenkomst met je aangaan.


Nadeel private lease: verborgen kosten

Een van de nadelen van private lease zijn de verborgen kosten, die ondanks het vaste leasebedrag, zich toch voor kunnen doen. Je kunt dan denken aan de volgende kosten:

  • Brandstof (benzine/diesel), deze betaal je vaak zelf
  • Afkoopsom van het leasecontract indien je er toch eerder vanaf wilt
  • Eigen risico bij schade en/of pech
  • Kosten van extra opties, zoals winterbanden of automaat
  • Extra kosten voor kilometers boven het afgesproken aantal in het contract

Nadeel private lease: financiële verplichting

Een ander nadeel van private lease is dat je een financiële verplichting aan gaat. Dit betekent dat je niet zomaar van je private lease overeenkomst af kunt. De looptijd staat meestal vast en kan varieren van 6 maanden tot 48 maanden. Vooraf moet je een aantal gegevens doorgeven op basis waarvan het contract wordt opgesteld. Dit betreft bijvoorbeeld het aantal kilometers dat je verwacht te rijden. Dit is soms lastig, omdat je nog niet weet hoeveel kilometers je met de auto zult rijden. Deze zaken zijn echter allemaal wel verplicht om een overeenkomst op te stellen.

Nadeel private lease: geen opbouw schadevrije jaren

Een ander nadeel van private lease is dat, omdat de auto niet op jouw naam staat, je zelf meestal geen schadevrije jaren opbouwt voor de autoverzekering. Dit betekent dat als je later weer zelf een auto gaat rijden, je meer kwijt bent aan een goede autoverzekering. Een voordeel hieraan is dat eventueel schade die je rijdt ook niet afgaat van je bonus/malus korting, omdat je simpelweg niet een eigen autoverzekering hebt, maar via je private leasemaatschappij.