Private lease klinkt heel interessant, maar kent private lease voordelen en nadelen? Waar moet je op letten als je je aan het oriƫnteren bent op prive lease? En hoe kun je nou de beste keuze maken voor een private lease contract? Wij hebben de voordelen en nadelen van private lease uitgezocht.
Via private lease rijdt je een mooie nieuwe auto zonder zorgen. Je kunt een nieuwe auto rijden zonder een grote investering vooraf te zijn. Hiermee lijkt een ideale mogelijkheid geboden te worden, maar klopt dit beeld wel? Welke voordelen en nadelen zijn er aan private lease verbonden?
Wat is private lease?
Je kunt een auto nieuw kopen, maar je kunt de auto ook leasen. In het verleden werden auto’s enkel als leaseauto aangeboden via werkgevers. Tegenwoordig is het echter ook eenvoudig mogelijk om zelf een leaseauto uit te kiezen; dit heet private lease of prive lease. Je betaalt gedurende de leaseperiode (vastgelegd in een leasecontract) een vast maandbedrag (de leasetermijn). Hiervoor krijg je vaak veel terug: je verzekeringen zijn allemaal geregeld en onderhoud is vaak ook inclusief. De enige kosten die vaak niet gedekt zijn, zijn de brandstofkosten. Daarnaast wil de leasemaatschappij natuurlijk ook geld verdienen, dus zit er een winstmarge op het leasecontract.
Wat zijn de voordelen van private lease?
Het kopen van een nieuwe auto is een dure aangelegenheid. Je bent een flinke smak geld kwijt en als je de auto de garage uit rijdt, is een deel van het geld alweer verdampt in de vorm van afschrijving op de nieuwwaarde. Daarnaast kan je tegen vervelende kosten aanlopen als er iets kapot gaat. Met private lease heb je geen last van bovenstaande zaken: je rijdt een mooie nieuwe auto tegen vaste (lage) maandkosten. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over de wegenbelasting, de autoverzekering en het onderhoud van de auto. Doordat je de auto niet koopt, maar least, heb je ook geen last van afschrijving. Na afloop van het leasecontract is de auto immers niet van jou en hoef je de auto dus ook niet te verkopen. De afschrijving is uiteraard door de leasemaatschappij wel doorberekend in het maandbedrag. Als private lease rijder heb je bovendien ook geen last van fiscale bijtelling, die is immers alleen van toepassing als je een leaseauto rijdt via je werkgever.
Wat zijn de nadelen van private lease?
Naast bovenstaande voordelen kent private lease ook nadelen. Het belangrijkste nadeel van prive lease is dat je een financiƫle verplichting aangaat bij het afsluiten van een leasecontract. Je sluit een leasecontract af voor een bepaalde termijn, bijvoorbeeld een jaar, en je kunt maar moeilijk eerder met het leasecontract stoppen. Gedurende de hele contractperiode betaal je het leasebedrag. Daarnaast is de auto na afloop van het leasecontract niet van jou. Je zult dan dus een nieuw leasecontract moeten afsluiten (of toch zelf een auto moeten kopen). Je kunt meestal ook niet tussentijds wisselen van leaseauto.
Soms zijn er ook nadelen verbonden die specifiek met het contract te maken hebben, bijvoorbeeld strenge regels over het aantal kilometers dat je met de leaseauto mag rijden en waar je alleen tegen meerkosten van af mag wijken.
Doordat je zelf geen eigenaar bent van de auto en de leasemaatschappij de autoverzekering betaald bouw je over het algemeen ook geen schadevrije jaren op. Sommige autoverzekeringen geven wel een korting als je kunt aantonen dat je een aantal jaren schadevrij hebt gereden met een leaseauto. Mogelijk kun je zelfs alle schadevrije jaren ‘meenemen’ indien je zelf een autoverzekering afsluit. Een autoverzekeraar is dit echter niet verplicht. Lezer de heer Van Dijk liet ons weten dat je wel de opgebouwde schadevrije jaren kunt kwijtraken, als je na jaren van eigendom, weer voor leasing kiest en vervolgens toch weer zelf een auto koopt.