Wanneer mensen denken aan het winter klaar maken van hun auto, denken ze meestal aan het controleren van de vloeistoffen en het kopen van winterbanden. Maar uw auto loopt ook het risico om tijdens de koude wintermaanden een gebarsten voorruit te krijgen. Zodra de nachtelijke temperaturen beginnen te dalen richting of onder de nul, is het belangrijk om na te denken over de zorg voor je voorruit!
Tips autoruit
Om je autoruiten bij vriesweer te beschermen, zijn er een aantal zaken die je kunt doen:
- Vermijd plotselinge temperatuurveranderingen van het glas. Gebruik geen kokend water om uw voorruit te ontdooien. Hierdoor heb je kans op autoruitschade. Schakel de airco in en laat de voorruit langzaam opwarmen.
- Gebruik een ijskrabber om ijs te verwijderen. U kunt uw voorruit ernstig krassen als je andere voorwerpen gebruikt, zoals messen. Plastic ijskrabbers zijn bovendien ook niet duur. De investering van een paar euro is de moeite waard om je voorruit te sparen.
- Zonder ijskrabber toch schone ruiten? Probeer dan een zogenaamde de-icer (vloeistof) om ijs op uw voorruit te smelten. Als er weinig vorst is, kan het zelfs zo zijn dat alleen de vloeistof al genoeg is en u zelfs geen ijskrabber hoeft te gebruiken.
- Houd het glas van uw auto schoon. Het gebruik van de ruitenwissers of het gebruik van een ijskrabber over vastzittend vuil is een veelvoorkomende oorzaak van krassen op de voorruit.
- Vervang oude wisserbladen van de ruitenwissers. Versleten wisserbladen vallen vaak uit elkaar in de winter, waardoor het glas wordt blootgesteld aan de metalen of plastic clips. Als u de ruitenwissers niet tijdig vervangt, kan het glas ernstig worden bekrast. Als de temperaturen echt ver gedaald zijn, bestaan er bovendien speciale winterwisserbladen. Deze zijn duurzamer en zijn speciaal gemaakt om sneeuw en ijs te verwijderen.
- Controleer of het ruitensproeiervloeistofreservoir vol is. U kunt het beste gebruik maken van speciale wintersproeiervloeistof met anti-condens en anti-vriesmiddel in de oplossing.
- Laat kleine sterretjes zo snel mogelijk repareren. Een sterretje die in zomerse periode geen kwaad kon, kan in winterse omstandigheden ervoor gaan zorgen dat de ruit barst. Als je dus niet tijdig een sterretje laat repraren, moet je bijvoorbeeld de complete achterruit vervangen.
U ziet, met een aantal eenvoudige tips kunt u ervoor zorgen dat uw ruiten zo goed mogelijk beschermd zijn. En mocht er toch schade aan uw ruiten optreden, dan kunt u deze maar beter zo snel mogelijk laten repareren.