Winterbanden bij leaseauto’s

17 jan 2014 - -

De winter lijkt dit jaar erg mee te vallen. Dat is fijn voor automobilisten, maakt het plaatsen van winterbanden niet minder belangrijk. Heb je een leaseauto dan worden je winterbanden niet altijd door je werkgever vergoed, maar hoe zit dat nu precies?


Zelfs wanneer het niet glad is, is het in de meeste gevallen gunstig om winterbanden te (laten) monteren. Winterbanden presteren namelijk al beter dan zomerbanden bij temperaturen van onder de 7 graden: grip en wegligging van winterbanden zijn dan al beter dan bij zomerbanden en niet alleen bij een glad of nat wegdek. Bovendien hebben winterbanden bij lage temperatuur minder rolweerstand waardoor de auto minder benzine verbruikt.


Vergoeding winterbanden door werkgevers

In 2012 publiceerde de Vereniging Auto Van De Zaak een onderzoek waarin zij concludeerden dat lang niet alle werkgevers winterbanden vergoeden. In twintig procent van de gevallen zouden werknemers winterbanden niet opnemen in het leasecontract. Hierdoor kunnen werknemers zelf opdraaien voor de kosten van de winterbanden, waardoor ze ervoor kiezen om geen winterbanden te plaatsen in de winter. Daarnaast lopen werknemers het risico dat zij veel weerstand krijgen wanneer ze om winterbanden vragen bij hun baas. Krijgt u hiermee te maken, bespreek de optie dan toch met uw werkgever . Voor een relatief laag bedrag kunnen winterbanden namelijk worden opgenomen in uw leasecontract. Dit bedrag is uiteindelijk veel minder hoog dan eventueel letsel aan de auto of aan u als gevolg van een ongeluk.

In de meeste zakelijke leasecontracten zitten de kosten van winterbanden in bij het contract. Leasemaatschappijen hebben contracten en samenwerkingen met bandenspecialisten en informeren klanten over wanneer het tijd is om een afspraak te maken voor vervanging van de banden. Doorgaans is het verwisselen binnen een uur gebeurd.

Privé kopen of leasen

PrivĂ© leaseauto rijders kunnen er natuurlijk voor kiezen om winterbanden zelf op te nemen in het contract. U betaalt zo’n 25 tot 30 euro per maand extra voor de banden, de opslag en het wisselen. Ook kunt u zelf winterbanden aanschaffen en (laten) monteren.

Tips voor winterbanden

  1. Monteer winterbanden als het kouder is dan 7 graden.
  2. Verwissel op tijd de winterbanden voor zomerbanden wanneer het warmer wordt.
  3. Controleer regelmatig de bandenspanning en het profiel van de auto. Een profieldiepte van minimaal 4 millimeter is aanbevolen.
  4. Gaat u op wintersport? Check op tijd wat de regels zijn met betrekking winterbanden en winterkettingen in de landen die u bezoekt.

Dit is een gastbijdrage van Tirendo.nl