Tussentijds opzeggen leasecontract – hoe werkt het en hoe voorkomt u een afkoopboete

tussentijds opzeggen leasecontract

Kunt u uw leasecontract tussentijds opzeggen? Is het tussentijds opzeggen leasecontract duur? Hoe werkt het tussentijds opzeggen van een leasecontract? Deze vragen houden u bezig als u overweegt om eerder dan de einddatum van uw leasecontract met uw leaseauto te stoppen.


Mogelijkheden tussentijds opzeggen leasecontract

In de meeste gevallen is het mogelijk om het leasecontract tussentijds op te zeggen. Er zijn echter hoge kosten aan verbonden. De leasemaatschappij heeft liever niet dat u uw leasecontract eerder opzegt en bereken daarom een zogenaamde afkoopboete. Als u het leasecontract wilt opzeggen, zal de leasemaatschappij een afkoopsom berekenen. De berekening van de hoogte van de afkoopboete verschilt per leasemaatschappij. Over het algemeen wordt uitgegaan van de handelswaarde van de leaseauto minus de boekwaarde van de auto. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de resterende contractduur en het type leaseauto. Bij veelgevraagde auto’s zal de afkoopsom lager liggen dan bij minder courante leaseauto’s. Soms wordt nog een extra boete in de afkoopsom verwerkt.


Voorkomen afkoopboete opzeggen leasecontract

U kunt deze afkoopboete echter voorkomen. De leasemaatschappij maakt een berekening van het aantal resterende leasetermijnen en brengt deze (gedeeltelijk) bij u in rekening als afkoopboete. Indien het leasecontract echter overgenomen wordt, kunt u de afkoopboete voorkomen! Een goede manier om uw leasecontract over te laten nemen is AutoLeaseContract.nl. Via deze online marktplaats voor leasecontracten, kunt u eenvoudig uw leaseovereenkomst aanbieden. Hierna kunnen geïnteresseerden contact met u opnemen om uw leaseauto over te nemen. U voorkomt zo een hoge afkoopboete.

Hoe werkt leasecontract overname?

Als je je leasecontract hebt aangeboden voor leasecontract overname dan kan een ander uw contract overnemen. Voor de overnemer is dit gunstig, omdat hij zo een leasecontract met een kortere looptijd krijgt, voor een lager bedrag. Dit is bijvoorbeeld interessant voor startende ondernemers. Vrijwel elke leasemaatschappij werkt mee aan zo’n overname, omdat het leasecontract zo tenminste helemaal wordt uitgediend. Hiermee is de leasemaatschappij zeker van inkomsten. Soms berekent de leasemaatschappij voor een overname van het leasecontract administratiekosten. Vaak schelden ze deze echter kwijt. Sommige bemiddelaars rekenen bemiddelingskosten waardoor je alsnog veel geld kwijt bent. Er zijn ook websites waar je tegen een gering bedrag het leasecontract kunt aanbieden en verder geen bemiddelingskosten meer kwijt bent. U kunt eventueel wel zelf een bonus geven aan degene die uw leasecontract overneemt. Hierdoor maakt u het aantrekkelijker om uw leasecontract over te nemen. Voor u is het nog steeds aantrekkelijk: u bespaart immers het betalen van een flinke afkoopsom.