Energielabel auto

Indien u een nieuwe auto koopt krijgt u te maken met het energielabel. U kunt dan makkelijk zien welke auto zuinig is en welke minder zuinig is.
Deze ‘zuinigheid’ van een auto wordt bepaald aan de hand van zijn eigen klasse. Een onzuinige limousine kan dus een gunstig energielabel krijgen als andere limousines nog vervuilender zijn.


Het energielabel is ingedeelt in kleuren en de meest zuinige krijgt een groene label en de minst zuinige een rode. Tevens wordt er een letter toegevoegd aan het label. Deze letters zijn van A t/m G en A wil zeggen het zuinigste en G het minst zuinige.
Voor zuinige auto’s geldt dat deze een korting tegemoet kunnen zien, terwijl de meest vervuilende auto’s een boete op de aanschafprijs krijgen. Deze maatregel wordt aangeduidt als slurptax.
Op het label kunt u in totaal vier verschillende aspecten tegenkomen: verbruik in liters per 100 km, verbruik in kilometers per liter, letter voor zuinigheid (A t/m G) en de CO2 uitstoot in gram per kilometer.
Dit zijn de regels zoals deze nu gelden, maar in EU verband wordt al gesproken over maximale uitstoot van 120-140 gram per kilometer.


Energielabel auto 2009

Energielabel  Zuinigheid t.o.v. gemiddelde auto
uit dezelfde grootteklasse   
A Minstens 20% zuiniger
B 20% – 10% zuiniger
C Maximaal 10% zuiniger
D Maximaal 10% onzuiniger
E 10% – 20% onzuiniger
F 20% – 30% onzuiniger
G Minstens 30% onzuiniger

Terug naar: Vragen over leaseauto