Wat is CO2?

2e hands auto leasen

CO2 is een kleurloos en reukloos gas dat in de natuur voorkomt. In de natuur wordt CO2 gebruikt door planten die er via fotosynthese zuurstof wordt gemaakt.


Auto’s stoten juist CO2 uit door middel van verbranding van diesel of benzine. CO2 wordt in verband gebracht met het broeikaseffect en daardoor is de drang groot om de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te beperken. Voor auto’s moet bekend zijn hoeveel CO2 ze uitstoten en daarmee wordt tevens een aantal belastingen bepaald (zoals fiscale bijtelling).


Wat is CO2 bijdrage?

De overheid is daarom gestart om milieuzuinige auto’s, auto’s met een lage CO2 uitstoot, fiscaal te bevoordelen. Indien de CO2 uitstoot bijzonder laag is, valt de auto onder een ander tarief voor leaseauto’s en is de fiscale bijtelling lager dan gebruikelijk.

CO2 sjoemelsoftware

Uit onderzoek is gebleken dat diverse automerken sjoemelsoftware hebben toegepast om daarmee de CO2 uitstoot tijdens tests te beperken, terwijl deze in het dagelijkse autorijden veel hoger liggen. Van in ieder geval Volkswagen (VAG-groep) is bekend dat er sprake is geweest van sjoemelsoftware bij tests waardoor de CO2 uitstoot lager was tijdens tests dan in de praktijk. Veel automerken zijn hard bezig om de CO2 uitstoot terug te dringen en tevens is binnen de Europese Unie een initiatief gaande om de tests rondom CO2 uitstoot te optimaliseren zodat er niet meer gesjoemeld kan worden en de waarden tijdens tests veel dichter bij de praktijkwaarden liggen.

Terug naar: Vragen over leaseauto